Home » Cultuur en maatschappij » Zwerfafval: hoelang blijft het liggen?

Zwerfafval: hoelang blijft het liggen?

We hebben dat allemaal wel eens: iets om weg te gooien maar geen prullenbak in de buurt. Erg vervelend. Veel mensen besluiten uiteindelijk om het dan maar op straat te gooien. Dit terwijl we allemaal weten dat zwerfafval erg schadelijk is voor het milieu. Het ene product blijft langer liggen dan de ander, maar hoelang precies?

 

Meest voorkomend

 

Het meest voorkomende zwerfafval in Nederland zijn de sigarettenpeuken en kauwgom. Je kunt bijna nergens lopen of je ziet niet binnen twee meter een van deze onwelkome gasten op het trottoir liggen. Of onder je schoenzool. Een sigarettenpeuk kan tot 12 jaar zichtbaar zijn en een stukje kauwgom tot wel 20 jaar! Denk de volgende keer dus maar goed na als je eraan denkt om deze op een andere plek dan de afvalbak weg te gooien.

Bananenschil

Vaak denken mensen dat het prima is om groenten of fruitresten op straat weg te gooien, dat hoort immers bij de natuur. Wist je dat het toch nog 3 jaar kan duren voordat een bananenschil is opgenomen door de natuur? Gemiddeld doet de natuur er een jaar over, maar dat ligt natuurlijk aan de plek waar hij terecht komt.

Drankafval

Blikmateriaal is door de mens gemaakt. Het hoort dan ook totaal niet thuis in onze prachtige natuur. Wanneer je een blikje weggooit op straat of ergens in de natuur, duurt het ongeveer 50 jaar voordat er niets meer van te zien is.
Een PET fles is nog veel schadelijker voor het milieu. Deze flessen waar vaak frisdrank of water in zit vergaan helemaal niet! Het materiaal is gewoon te sterk om te worden afgebroken door de natuur.

Laatste rustplaats

Zoals eerder vermeld in dit artikel speelt de plaats waar het afval terecht komt een grote rol bij het afbraakproces. Maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen. Dat zijn bijvoorbeeld hoe vochtig het is en hoeveel zuurstof er in de lucht zit. Hoe dan ook, het is beter om alles gewoon netjes in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. Namens de natuur: bedankt!

Rate this post

Plaats een reactie