Home » Games » Zwangerschap en voeding

Zwangerschap en voeding

Wat een feest; je bent zwanger! Er breekt een mooie en bijzondere periode voor je aan. Natuurlijk is er ook een aantal dingen waar je goed op moet letten, onder andere op het gebied van voeding. Als je zwanger bent, mag je niet zomaar alles eten en drinken aangezien veel dingen schadelijk kunnen zijn voor de baby.

Bereiding van eten
Een van de belangrijkste regels die je moet onthouden op het gebied van voeding is dat je alle rauwe en half rauwe producten moet vermijden. In dit soort producten kan namelijk de listeria-bacterie zitten en deze bacterie is erg gevaarlijk voor je baby. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar wat je eet, maar ook naar hoe je bepaalde voeding eet en klaarmaakt. Bak vlees en vis altijd zo gaar als je kunt en was rauwe groenten altijd zorgvuldig. Bewaar verse producten niet te lang. En kijk uit voor kruisbesmetting, zorg ervoor dat keukengerei waarmee je bijvoorbeeld rauw vlees hebt aangeraakt niet in contact komt met ander eten.

Vlees, vis en zuivel
Eet dus sowieso geen rauw vlees, zoals sushi, carpaccio, gerookte zalm, biefstuk die niet voldoende doorbakken is, filet americain en rauwe ham. Ook met vis moet je oppassen. Eet geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm en paling. Vermijd ook sushi, rauwe schaal- en schelpdieren, roofvissen en wilde paling. Vette vis mag worden gegeten, maar liever niet vaker dan twee keer per week en verhit deze altijd. Let ook goed op met melk, kaas en eieren. Melk uit de supermarkt is altijd veilig, maar melk die rechtstreeks van de boer komt kan listeria bevatten. Vermijd ook zachte kazen van rauwe melk, hierbij is namelijk sprake van schimmelvorming. Op kaas staat altijd ‘au lait cru’ als het is gemaakt van rauwe melk. Kijk dus goed op de verpakking van bijvoorbeeld brie. Kazen die gemaakt zijn van verhitte melk mag je wel eten.

Eieren, kruiden en cafeïne
Eet geen rauwe eieren en producten met rauwe eieren. Hardgekookte eieren of goed gebakken eieren mogen wel worden gegeten. Kijk ook uit met kruiden, er is een waslijst met kruiden die je tijdens je zwangerschap niet mag gebruiken of waar je mee uit moet kijken. Onder andere anijs, venkel, komkommerkruid en aloë. Drink daarom ook geen venkel- of anijsthee. Beperk drop tot een paar dropjes per dag en drink hooguit 1 glas zoethoutthee per dag. Ook cafeïnehoudende dranken verdienen speciale aandacht. Een hoge dosis cafeïne is namelijk gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Een kopje koffie per dag mag natuurlijk, maar beperk dit zoveel mogelijk. Wees voorzichtig met energiedrankjes. Eet tot slot niet te veel rabarber en gebruik geen pimba tegen misselijkheid.

Nuttig tot slot uiteraard geen alcohol en rook nooit tijdens je zwangerschap. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Op internet zijn voldoende lekkere en gezonde zwangerschapsrecepten te vinden. Twijfel je over je voeding? Schakel dan een diëtiste in.  

Rate this post

Plaats een reactie