Home » Educatie en werk » Zomer en verlichting

Zomer en verlichting

De zomertijd staat weer voor de deur. Dit betekent langer licht en warme tijden. De wintertijd staat juist garant voor korte dagen waarbij het snel donker wordt. In deze tijden is straat verlichting vooral belangrijk voor het zicht, maar ook het creëren van een veilig gevoel. Deze verlichting zal in deze tijd ook langer branden dan in de zomertijd. Wanneer men een nieuw pand gaat laten bouwen moet er in een relatief vroeg stadium al rekening gehouden worden met outdoor verlichting. Vooral bij horeca gelegenheden maar ook theaters, musea en dergelijke heeft dit zeker een positieve invloed.

Let op tijdens het ontwerp

Huizen, restaurant en het aanleggen van wegen beginnen allemaal met een idee en ontwerp. Het ontwerp en de planning zijn een van de belangrijkste aspecten om een project tot een goed einde te brengen. Wanneer er in deze fase al fouten worden gemaakt, is de kans erg groot dat er bij de uitvoering nog meer problemen aan het licht komen. Problemen hoeven echter niet altijd nadelig te zijn. Sommige problemen zorgen juist voor nieuwe en vooral innovatieve ideeën. Deze inzichten zorgen er voor dat er wat moois gerealiseerd kan worden., wat voor heen wellicht niet op de planning stond. De negatieve problemen brengen daarentegen vaak extra onvoorziene kosten met zich mee. Zo kan het voor komen dat deze problemen tijdens de realisatie pas naar voren komen waardoor de uitvoering vertraging op loopt. Tijdens het ontwerpen van gebouwen dient naast ruimtelijke ordening ook rekening gehouden te worden met verlichting. Het komt nog relatief vaak voor dat dit last-minute pas wordt aangeschaft zonder hier al te veel bij na te denken.

Goede verlichting

Licht heeft een redelijk grote invloed op de algehele sfeer en uitstraling van een pand, zowel van de binnen- als de buitenkant. Voor de binnenkant van het pand, het leef gedeelte, is het van belang dat er verschillende soorten licht aanwezig zijn. Zo is daglicht vanuit de natuur erg belangrijk. Grote ramen op de juiste plaats zorgen er voor dat er meer dan voldoende zonlicht de kamers binnenkomt. Om de kamers in de avonduren te verlichting is basis verlichting nodig. Verlichting die op strategische plaatsen aan het plafond hangt en de kamer goed verlicht. Naast een goede basis is echter ook sfeerverlichting benodigd. Wanneer men een film op de bank aan het kijken is, is veel verlichting juist overbodig. Sfeerverlichting is datgene wat nodig is op dit moment. Denk aan kleine spotjes die op de muur gericht zijn en dimschakelaars. Dit zal zorgen voor een aangename sfeer. Ook aan de buitenkant kan verlichting een bijzonder goede bijdrage leveren aan de algehele uitstraling. Bij wat grotere panden zoals theaters en musea zie je het over het algemeen redelijk vaak. Lampen die in de dakgevel zijn verwerkt of simpelweg op de muur. De juiste spotjes zorgen er voor dat het pand er uitnodigend uit ziet. Vooral bij panden die wat verder van de weg afgelegen zijn kan outdoor verlichting van een organisatie als Fagerhult het verschil maken.

 

Dit zelfde geldt voor terrasjes, parken en andere openbare gelegenheden. Goed afgestelde outdoor verlichting zorgt voor een aangename en uitnodigende sfeer. Een park met speelapparatuur zal bijvoorbeeld minder bezocht worden wanneer deze geen avondverlichting heeft. Kortom: houdt rekening met verlichting bij de ontwerpfase voor de bouw van een nieuw pand of de aanleg van een park om het maximale er uit te kunnen halen.hamburg-1340004_640

 

Rate this post

Plaats een reactie