Home » Keuken » Zo maak je je zwembad winterklaar

Zo maak je je zwembad winterklaar

Als je een zwembad in de tuin hebt zal je deze in de winter niet gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat er geen zwembad onderhoud nodig is in deze maanden. In dit artikel delen we een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw zwembad goed onderhouden blijft zodat je hier zodra de zon begint te schijnen weer volop van kunt genieten.

De juiste waterbalans
Het is heel belangrijk dat het water schoon en helder is op het moment dat je het zwembad gaat afdekken voor de winter. Maak je zwembad dus goed schoon met een zwembadstofzuiger en zorg ervoor dat je de juiste waterbehandeling toepast.

Bescherming tegen vorst
In de winter kan het uiteraard gaan vriezen, waardoor bepaalde onderdelen van het zwembad kunnen gaan scheuren of lekken. Het is daarom belangrijk om het zwembad leeg te pompen tot onder deze onderdelen. Als je dit doet door middel van het filtervat reinig je ook direct het filter.

Techniek en leidingwerk
Bepaalde technische onderdelen moeten losgekoppeld worden en op een droge plek bewaard worden. Indien nodig kun je de filter op dit moment vervangen. Vervolgens moet al het water uit de filter afgepompt worden. Als alles is losgekoppeld is het nodig om de leidingen droog te blazen, dit kan met een compressor. Je kunt nu de winterstopper in de inspuiters en stofzuigeraansluiting plaatsen.

Winterdrijvers en overwinteringsvloeistof
Winterdrijvers zorgen ervoor dat het zwembad bij bevriezing geen schade ondervindt. Overwinteringsvloeistof bevat stabilisatoren die ervoor zorgen dat het water stabiel blijft. Ook bevat dit anti-alg en wordt er kalkafzetting verminderd.

Het zwembad afdekken
Als je alle bovenstaande stappen uit hebt gevoerd is de laatste stap om het zwembad goed af te zetten. Het is belangrijk dat de afdekking lichtdicht is, omdat algen alsnog kans krijgen om zich te ontwikkelen. Op deze manier kun je in het voorjaar weer lekker van je zwembad genieten.

Rate this post

Plaats een reactie