Home » corona » Zo kies je een coronatest die bij jouw situatie past

Zo kies je een coronatest die bij jouw situatie past

Wil je een coronatest doen, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Als je klachten hebt die passen bij het coronavirus, kun je op de website van de rijksoverheid een afspraak maken om je gratis te laten testen. Dit is ook mogelijk als je nauw contact hebt gehad met een coronapatiënt of net terug bent gekomen uit een risicogebied. Heb je niet de juiste klachten voor de gratis test, of wil je zonder gezondheidsklachten voor de zekerheid een preventieve test doen? In dat geval zijn er verschillende sneltesten die je kunt gebruiken.

De PCR-test: de meest betrouwbare coronatest

De coronatest met het meest nauwkeurige resultaat is de PCR-test. Hierbij worden stukken genetisch materiaal in een laboratorium aangetoond. Dit is de test die je meestal zult krijgen als je een gratis coronatest aanvraagt. Deze test is niet als sneltest verkrijgbaar: je moet dus een afspraak maken en na afloop het resultaat in thuisisolatie afwachten. Wel bestaat er een snellere versie van de PCR-test, namelijk de LAMP-test. Ook deze is erg nauwkeurig en niet als sneltest verkrijgbaar, maar je hoeft minder lang op het resultaat te wachten.

De antigeen coronatest

Een snellere test die ook buiten het laboratorium gebruikt kan worden, is de antigeentest. Net als de PCR-test worden deeltjes van het virus aangetoond, in dit geval eiwitten die een afweerreactie kunnen veroorzaken. Deze coronatest is minder nauwkeurig, vooral aan het begin en einde van de infectie. Wel is hij verkrijgbaar als zelftest, waardoor je nog sneller kunt testen, maar wel met een lagere nauwkeurigheid (meestal tussen de 60 en 80 procent). Daarom is deze test vooral handig als je geen klachten hebt, maar preventief wilt weten of je besmet bent, zodat je bijvoorbeeld veilig bij een kwetsbaar familielid op bezoek kunt.

De serologische coronatest

Zoek je niet naar een test die je vertelt of je op dit moment besmet bent, maar wil je juist weten of je in het verleden COVID-19 hebt gehad? Een serologische coronatest is hiervoor geschikt. Bij deze test wordt bloed afgenomen en wordt er vervolgens aangetoond of er antistoffen tegen het coronavirus in je bloed zitten. Je kunt de test in een laboratorium doen of als zelftest kopen. Ben je onlangs mogelijk besmet geweest? Wacht dan nog iets langer voordat je deze test doet. Jouw lichaam doet er namelijk 2 tot 3 weken over om de antistoffen te maken die belangrijk zijn voor de nauwkeurigheid van de test.

Wat doe je als je zelftest positief is?

Mocht je zelf gaan testen met de Corona zelftest, dan doe je bij een positieve uitslag een hertest. Een afspraak hiervoor maken kan bij coronatest.nl op de website.

De website ziet er zo uit:

website coronatest hertest

Klik vervolgens op “Ik wil me laten testen”.

Om een afspraak te maken voor een hertest moet je:

  • 7 jaar of ouder zijn
  • een eigen DigiD code hebben
  • een telefoonnummer + email adres hebben

Heb je geen eigen DigiD, dan kun je ook bellen naar 0800-1202 voor een afspraak.

Voor meer informatie over COVID-19 testen en sneltesten kun je terecht op diverse websites. Hier zijn enkele nuttige links waar je meer kunt vinden over het onderwerp:

  • Voor snelle en betrouwbare coronatesten, bezoek https://snellecoronatesten.nl/. Hier vind je uitgebreide informatie over verschillende soorten coronatesten die beschikbaar zijn, inclusief de locaties waar je je kunt laten testen.
  • Als je op zoek bent naar zelftesten die je thuis kunt uitvoeren, dan is https://coronatestkopen24.nl/ een uitstekende bron. Deze website biedt een overzicht van goedgekeurde zelftesten, hoe je ze kunt gebruiken, en waar ze te koop zijn.
  • Voor het online kopen van coronatesten, inclusief sneltesten en zelftesten, is https://coronazelftest24.nl/ een handige website. Hier vind je een assortiment van testen die je online kunt bestellen, met informatie over de levertijden en kosten.

Door gebruik te maken van deze bronnen, kun je gemakkelijk de informatie vinden die je nodig hebt over coronatesten, of je nu een test voor thuisgebruik zoekt of een officiële testlocatie in de buurt wilt vinden.

 

 

Rate this post