Home » Nieuws » Zirkonen

Zirkonen

 

Zirkonen staan al langer bekend als een mooi maar kunstmatig alternatief voor diamant. Hoewel er soms smalend gedaan wordt over synthetische edelstenen, hebben deze prachtige kunststenen wel degelijk hun plaatsje veroverd in de wereld van de juwelen en edelstenen. Zirkonen staan bekend onder verschillende op elkaar lijkende namen zoals zirkonium en zirkonia. Laten we eens van dichterbij bekijken hoe dit zo gekomen is.

Waar komen de zirkonen vandaan?

Zirkonia, de grondstof waarvan zirkonen gemaakt worden, is de kristalvorm van zirkoniumoxide. Qua uitzicht benadert deze stof de natuurlijke diamant nog het meest. Dit verklaart ook waarom zirkonen zo populair zijn. Hun schittering is weliswaar minder fel dan deze van natuurlijke diamant, maar is toch nog zeer mooi. Daarom is zirkonia een zeer gegeerd materiaal. Langs de andere kant scoren zirkonen dan weer hoger wanneer het gaat over het aantal mogelijke kleurenvariëteiten. Verder is dit bijzondere materiaal wel vrij hard, maar niet zo hard als diamant. Waar diamant een 10 scoort op de meest gangbare schaal van hardheid, zullen zirkonen een hardheid van 8,5 behalen, wat nog steeds meer dan behoorlijk genoemd kan worden.

Zirkonen: trendy

Zirkonen, de kunstedelstenen die vervaardigd worden van zirkonia zijn heel erg in de mode. Dit heeft niet alleen te maken met de prijs ervan die in vergelijking met diamant veel gunstiger is. Zirkonen hebben er wel degelijk voor gezorgd dat het edelsteengevoel en de bijhorende glitter en glamour voor iedereen die ervan houdt, ook bereikbaar is.

Zirkonen in juwelen

Zirkonen worden veelal gebruikt in juwelen zoals trouwringen en verlovingsringen. Ze dragen ertoe bij dat deze ringen die voor vele mensen een must zijn omdat de meeste mensen zich verloven of gaan trouwen tijdens hun leven, voor een breder publiek toegankelijk zijn. Dankzij zirkonen zijn deze ringen namelijk voor iedereen betaalbaar geworden.

Bij de juwelier

Iedere juwelier heeft momenteel wel een gamma aan juwelen met zirkonen in huis. Deze synthetische stenen worden trouwens op dezelfde manier geslepen als diamanten. Ook voor zirkonen bestaan er dus verschillende slijpwijzen met verschillende effecten en lichtinvallen. Daardoor is vakmanschap ook een vereiste om deze stenen te kunnen bewerken. Ook al gebeurt het slijpen vaak machinaal, toch is het goed om het advies van een vakman te vragen.

Online

Ook in webwinkels die gespecialiseerd zijn in juwelen zijn zirkonen behoorlijk populair. Wie gewoon is om online te winkelen en op de hoogte is van zijn of haar maat wat juwelen of ringen betreft, kan hier goede koopjes doen.

Rate this post

Plaats een reactie