Bent u zzp-er met een bedrijf aan huis en wilt u een nieuw energiecontract afsluiten? Dan heeft u de keuze uit een particulier of een zakelijk energiecontract. Welke optie is goedkoper? Waar moet u op letten? Hieronder worden een aantal belangrijke aspecten van een zakelijk versus een particulier energiecontract op een rijtje gezet om u te helpen een keuze te maken.
Tarieven zakelijke energie mkb
Veel mensen hebben het idee dat zakelijke energietarieven lager liggen dan de prijzen voor particuliere energie. Als zzp zou u hier dus van kunnen profiteren, mits u een bedrijf aan huis heeft. Zakelijke energietarieven zijn meestal echter gelijk aan de tarieven voor particuliere energiecontracten en in sommige gevallen zelfs duurder. Voor bedrijven worden de administratiekosten vaak apart in rekening gebracht, terwijl ze voor consumenten zijn inbegrepen. Daarnaast worden tarieven voor zakelijke energie mkb vaak weergegeven zonder BTW, waardoor ze goedkoper lijken dan de particuliere tarieven waarbij de BTW wel inbegrepen is. De achterliggende gedachte is dat een zzp-er de BTW terug mag vragen. Als u aantoonbaar vanuit huis werkt, mag u een deel van de energiekosten als zakelijk opgeven en dus de BTW terugkrijgen. Dit geldt zowel voor een zakelijk als een particulier energiecontract. Daarbij stelt de belastingdienst wel de voorwaarde dat u deze energiekosten maakt om uw werkzaamheden thuis uit te kunnen voeren. U kunt het beste met uw accountant, belastingadviseur of boekhouder overleggen of deze regeling voor u van toepassing is.
Tarieven particuliere energie
Wanneer u als consument een particulier energiecontract af wilt sluiten, geven energieleveranciers vaak interessante welkomstpremies en proberen ze u te verleiden met leuke welkomstacties. Voor zakelijke gebruikers gelden dit soort acties vaak niet. Daarnaast gelden deze actietarieven vaak maar voor een beperkte hoeveelheid gas en stroom. Het is dus afhankelijk van uw verbruik of het voor u aantrekkelijk is om een particulier of zakelijk energiecontract af te sluiten. Wanneer u meer verbruikt dan is toegestaan binnen een particulier energiecontract, kan het voor een zzp voordeliger zijn om gebruik te maken van een zakelijk energiecontract.
Voorwaarden particuliere versus zakelijke energie
Particuliere afnemers worden over het algemeen beter beschermd door de overheid dan zakelijke klanten. De maximale boete voor het voortijdig beëindigen van een particulier energiecontract is 125 euro. Voor het vroegtijdig annuleren van een zakelijk energiecontract kunnen deze kosten oplopen tot honderden of zelf duizenden euro’s. Daarnaast is de wettelijke bedenktijd voor particuliere consumenten 14 dagen. Voor zakelijke afnemers hoeven energiebedrijven deze termijn niet aan te houden. Houdt u er ook rekening mee dat een zakelijk energiecontract stilzwijgend verlengd mag worden met een termijn van 1 jaar. Wanneer u voorheen een voordelig tarief betaalde, kunt u ineens voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Wanneer u dan wilt overstappen naar een andere energieleverancier, betaalt u gedurende dit jaar namelijk het hogere energietarief.