WordPress is een prachtig content management systeem, een CMS.
In 2004 begon WordPress als CMS voor bloggers, het sloeg snel aan.
In die tijd gebruikte mensen de CMS’en Mambo en PHPnuke om gewone websites te maken.
Na enige tijd werd het CMS Joomla steeds populairder, het groeide uit tot het meest gebruikte content management systeem. Tot op een goede dag WordPress meer werd dan een CMS voor bloggers. Men voegde verschillende functies toe, waardoor het ook mogelijk werd om met WordPress een gewone website op te zetten. Gebruikers van Joomla en PHPnuke liepen massaal over naar WordPress. De WordPress thema’s (templates ) waren mooier, praktischer en zoekmachine vriendelijker. Het WordPress plugins groeide als kool, er was voor alles wel een plugin te vinden, veelal helemaal gratis. Vandaag de dag is Joomla op sterven na dood, WordPress is het meest geliefde en gebruikte CMS om websites mee op te zetten. Ruim 80% van alle websites die middels een CMS werken, zijn gemaakt met WordPress.
WordPress hosting
WordPress is erg geliefd vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de vele gratis thema’s en plugins. Maar WordPress, vaak afgekort als WP, is ook enorm geliefd omdat het weinig eist van een server en server software. Een webserver, zoals Apache, een databasesysteem zoals MySQL en een installatie van PHP is eigenlijk al genoeg om gebruik te kunnen maken van de belangrijkste functies die WordPress te bieden heeft.
Een CMS zoals Joomla, Drupal, Magento of TYPO3 eisen veel meer van een server en server software. Voor een gewone website, welke als simpel visitekaartje werkt, heb je dus geen dure WordPress hosting nodig. Met 100 MB schijfruimte kan je WordPress al installeren en enkele tientallen pagina’s plaatsen, inclusief foto’s. Voor een bedrag van nog geen 2 euro per maand is het al mogelijk om een shared hosting account af te nemen waar WordPress uitstekend op draait.
WordPress webshop?
WordPress heeft talloze prachtige plugins, waarmee je een forum, social netwerk, gastenboek en zelfs een complete webshop kan opzetten.
De plugin die men nodig heeft om van WordPress een webshop te maken heet WooCommerce.
Met WooCommerce kan je een complete webwinkel opzetten met alle mogelijke functies.
Als je een Woocommerce webshop wilt opzetten heb je wel een wat zwaardere host nodig dan wanneer je een visitekaartje maakt.
Een webshop heeft immers een SSL certificaat nodig en als je een goed SSL certificaat wilt hebben is het aan te raden om een VPS af te nemen met een dedicated IP4 adres.
Je hebt dan, in tegenstelling tot shared hosting geen last van andere websites die op hetzelfde IP adres zitten en misschien teveel beslag leggen op je WordPress en WooCommerce installatie, waardoor deze traag wordt.
Kort gezegd, met een VPS heb je geen last van de buren op de server, je hebt een eigen IP4 adres en kan een professioneel SSL certificaat afnemen. Klanten die iets in een webwinkel willen kopen kijken vaak of de desbetreffende webshop een SSL certificaat heeft, zodat ze
weten dat hun (betalings) gegevens niet al te makkelijk worden onderschept door kwaadwillenden.