Home » sport » Wing Chun, wat is dit voor vechtsport?

Wing Chun, wat is dit voor vechtsport?

Laten we er in dit geval vanuit gaan dat je een zeer ervaren Wing Chun krijger bent. Je bent in dat geval vrijwel onoverwinnelijk. Want Wing Chun is één van de aller-snelste vechtsporten die er bestaan. De beoefenaar van deze Chinese vechtsport combineert snelheid met effectiviteit terwijl kracht niet zozeer een rol speelt. Het wordt met recht een gevreesde vechtsport genoemd. Steeds meer vechtsportliefhebbers kiezen voor deze sport als wedstrijdsport of om recreatief te kunnen beoefenen.

 

Aanvallen is verdedigen

Wing Chun is geen vechtkunst, zoals Kung Fu. De bewegingen zien er dan ook lang niet zo sierlijk uit. Wel zijn veel effectieve technieken en elementen uit Kung Fu overgenomen en onnodige bewegingen weggelaten. Wing Chun wordt ook wel eens een verdedigingsport genoemd maar dit is onjuist. Het is een vechtsport pur sang. Toch wordt het door kenners zowel als vecht- als zelfverdedigingsport aangemerkt. Een vechtsport is een sport waarbij de nadruk op het aanvallen wordt gelegd. Bij Wing Chun wacht je liever even af wat de tegenstander gaat doen en vervolgens kies je razendsnel de tegenaanval. Maar nog beter is het om de ander voor te zijn door gelijktijdig te reageren. Als beoefenaar van deze Chinese vechtsport kies je voor bewegingen die door het midden gaan. Je stoot en trapt recht op het lichaam en niet (zoals met boksen) zijlings, met een hoek. Kies je voor de tegenaanval, dan kies je automatisch gelijktijdig voor verdedigen. Maar anders dan bij zelfverdedigingsporten neem je geen afwachtende houding aan, vanuit de dekking. Integendeel! Je valt agressief aan, geeft de tegenstander niet de tijd en de ruimte om te reageren.

 

Korte en felle combinaties

Wing Chu is ontstaan met de gedachte om aanvallers te overrompelen. Mensen kiezen voor de aanval wanneer ze denken dat er een kans is om de ander te overmeesteren. Vrijwel geen vechter kiest een sterkere opponent uit. Wordt jij als Wing Chun vechter aangevallen? Dan kies je meteen de tegenaanval. Je gaat dicht bij je tegenstander staan en met korte, snelle stoten en trappen schakel jij je vijand uit. Je geeft de ander geen tijd om na te denken! Zo overrompel je zelfs sterkere, langere of zwaardere tegenstanders. Iedereen kan deze vechtsport beoefenen. Hoe klein of licht van stuk je ook bent. In deze sport draait het niet om kracht, wel om techniek. De sport is erg geschikt voor mensen die weerbaarder willen worden en de basistechnieken zijn gemakkelijk aan te leren.

Rate this post

Plaats een reactie