Home » Gezondheid » Werkstress en lichamelijke klachten versterken elkaar

Werkstress en lichamelijke klachten versterken elkaar

Veel werknemers die stress ervaren op het werk hebben naar eigen zeggen ook vaak last van lichamelijke klachten en moeten daardoor vaker fysiotherapie Breda volgen. De relatie tussen werkstress en de toename van lichamelijke klachten is bewezen door een onderzoek van Fellowes. Een bedrijf die kantoorartikelen verkoopt met de missie om slechte werkplekken en materiaal in de ban te doen.

Effecten versterken elkaar

Uit het onderzoek is overigens ook het tegenovergestelde bewezen: mensen die al lichamelijke klachten hebben, ervaren meer stress op de werkvloer. Dat kan betekenen dat mensen sneller in een negatieve spiraal terecht komen, aangezien stress de lichamelijke klachten verergert en de stress de lichamelijke klachten verergert. Hierdoor kunnen de werknemers hun werkzaamheden dus ook minder goed uitvoeren wat weer problemen kan opleveren voor het bedrijf waarin zij werkzaam zijn.

Meer stress, meer klachten

In het onderzoek van Fellowes geeft 39% van de ondervraagden aan dat zij tot 50% meer last hebben van lichamelijke klachten door de werkstress die zij ervaren. Voor een derde van de ondervraagden ligt het percentage waarin de klachten zijn toegenomen zelfs boven de 50%.

Top vijf

Dat stress op het werk een groot probleem was voor het lichaam was al eerder bekend. Stress op het werk staat zelfs op de vijfde plek als het gaat om factoren die lichamelijke klachten veroorzaken op de werkplek. De lijst is een top vijf met op de eerste plaats werk gerelateerde ongevallen.

Juiste werkplek

Het juist instellen van bureaus en bureaustoelen kunnen helpen bij het verlichten van het probleem. Evenals het juist instellen van beeldschermen. Het echte probleem blijkt nu dus ook deels psychisch te zijn en daarom moeten werkgevers ook goed in de gaten houden dat het stressniveau laag blijft. Echter is dit natuurlijk ook erg afhankelijk van de werknemer zelf en dient een werknemer het ook goed aan te geven bij de werkgever.

Rate this post

Plaats een reactie