Home » bromfietsverzekering » Werken in de thuiszorg

Werken in de thuiszorg

Weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen, maar weet je wel dat je graag in de zorg wilt werken? Dan is werken in de thuiszorg misschien een goede optie voor jou. Bij werken in de thuiszorg moet je denken aan het helpen van cliënten met het huishouden, met de persoonlijke verzorging en met verpleging. Ook het begeleiden van cliënten is een belangrijk onderdeel van deze functie.

Wat doet een thuiszorgmedewerker?
Laten we beginnen met een preciezere beschrijving van wat een thuiszorgmedewerker doet. Als thuiszorgmedewerker ondersteun je ouderen, zieken en gehandicapten die zorg nodig hebben. Je helpt in het huishouden, zo doe je bijvoorbeeld boodschappen of maak je schoon. Je geeft de cliënt en betrokkenen advies over voeding, medicatie en hygiëne. Je helpt met de persoonlijke verzorging en de voeding. Je verpleegt de cliënt, door bijvoorbeeld medicatie toe te dienen. En je begeleidt de cliënt door bijvoorbeeld gesprekken te voeren over de eventuele aandoening, maar ook door vervoer naar locaties buitenshuis te regelen. Ook houd je de gezondheid van de cliënt strikt in de gaten en houd je dit bij in een dossier. Het is dus erg gevarieerd werk met veel verantwoordelijkheden.

Samenwerken
In de thuiszorg werk je zelfstandig, je gaat alleen naar cliënten thuis toe. Wel kun je uiteraard altijd terugvallen op de instelling waar je voor werkt. Heb je vragen of bijzonderheden, dan kun je dit altijd kwijt bij leidinggevenden. Toch werk in je in de thuiszorg ook veel samen. Er vindt veel overleg plaats tussen jou en collega’s over bepaalde cliënten. Dit kan in het echt plaatsvinden, maar ook via moderne communicatiemiddelen. Vaak is er ook sprake van een groepsapp onderling, dit is altijd handig. Je werkt altijd tijdelijk bij een bepaald gezin. Het is belangrijk dat je de cliënt zoveel mogelijk zelf laat doen en dat je niet alles uit handen neemt. Op deze manier stimuleer je de cliënt zoveel mogelijk, je zal zien dat dit erg positief is voor de gezondheid. Je werkt in zekere zin dus ook samen met de cliënt.

Als je wilt werken in de thuiszorg, kun je de MBO-opleiding ‘Helpende Zorg en Welzijn’ volgen. Thuiszorginstellingen bieden ook interne opleidingen. Op deze manier kun je ook zonder diploma aan de slag in de thuiszorg en intern doorgroeien. Je kunt doorstromen naar de opleiding Verzorgende IG op niveau 3. Als Verzorgende IG voer je meer zorgtaken uit, zoals het aanleggen van een infuus.

Rate this post

Plaats een reactie