Home » Educatie en werk » Werken in de bouw als timmerman

Werken in de bouw als timmerman

Wil je verantwoordelijk zijn voor mooie constructies en hier actief mee aan de slag gaan in de bouw? Dan is een opleiding tot timmerman iets voor jou. Als timmerman in de bouw werk je samen met je collega’s aan de verschillende projecten die je bedrijf uitvoert. Voordat je als timmerman aan de slag kunt gaan is het belangrijk dat je een goede opleiding volgt. Bouwopleiding Zuid West heeft opleidingen tot timmermand op verschillende niveaus zodat je ook kunt leren om uitvoerder te worden bijvoorbeeld.

timmerman

Opleiding

Tijdens je opleiding leer je de basis van houtbewerking. Daarnaast leer je wat misschien wel het belangrijkste is, tekening lezen en meten. Dit is essentiële kennis die je als timmerman moet bezitten. Tijdens houtbewerking leer je met verschillende gereedschappen omgaan en wat hun functies is.

Praktijk

Een echt goede timmerman wordt je als je werkervaring krijgt op de bouwplaats. Je leert met machines werken, meten en timmeren natuurlijk. In de bouw heb je verschillende projecten die je moet uitvoeren. Tijdens je werkzaamheden krijg je van je leidinggevende instructies die je uit moet voeren en werk je meestal met één of meerdere collega’s samen. Bouw constructies als bekistingen, funderingen en kozijnen zijn dagelijkse kost.

Profiel

Als je als timmerman wilt gaan werken dan is het belangrijk dat je ‘handig’ bent. Daarnaast moet je technisch en ruimtelijk inzicht hebben zodat je de constructies kunt maken. Heel belangrijk is ook dat je veilig werkt en je gereedschap en materiaal en werkplek netjes en schoon houdt om ongelukken te vermijden.

Zelfstandig, maar ook samen kunnen werken is belangrijk. Krijg je immers een kleine klus dan moet je die vaak zelf op zien te lossen en heb je een groot project dan moet je met collega’s samenwerken.

Toekomst

Als je verder leert dan kun je verder opklimmen tot voorman en uiteindelijk tot uitvoerder. Hiervoor wordt tekening lezen nog belangrijker en moet je ook leiding kunnen geven.

Wil je een andere richting op, dan kun je verder leren om bijvoorbeeld werkvoorbereider of planner te worden.

Rate this post

Plaats een reactie