Een stukadoor is iemand die stucwerk aanbrengt op muren en plafonds. Dit kan voor de sier zijn en om het egaal te maken, maar het kan ook een functie hebben. Het biedt namelijk net zo goed bescherming. Stucen is een echt staaltje vakmanschap. Wat heeft een stukadoor allemaal nodig aan gereedschap om zijn werk goed te kunnen doen?
Soorten gereedschap
- Vloerplakspaan: een vloerplakspaan wordt voor twee dingen gebruikt; voor het aanstrijken van vloeren en voor het glad maken van wanden. Het is een rechthoekig staal met een handvat.
- Rubberen schuurbord: ook met een rubberen schuurbord worden muren glad gestreken. Door de rubberen laag van het schuurbord krijg je een speciaal effect.
- Stukadoorstroffel: een stukadoorstroffel is een hulpgereedschap. Het wordt gebruikt om het gips mee op het raapbord te doen.
- Paleerijzer: een paleerijzer wordt gebruikt voor fijner stucwerk. Met dit gereedschap kun je wat gedetailleerder werken, omdat het aan de ene kant een platte punt en aan de andere kant een spitse punt heeft.
- Houten spaan: met een houten spaan kun je gips en dergelijke op de muur aanbrengen. Dit wordt ook wel witpleisteren genoemd. Het is een rechthoekige plank met een handvat eraan vast.
- Raapspaan: een raapspaan is een stalen spaan die wordt gebruikt voor het berapen, oftewel gladstrijken, van muren.
- Rei: een rei wordt gebruikt om een vloer of wand af te reien. Met heen en weer gaande bewegingen wordt het gips goed verdeeld.
- Spackmes: een spackmes wordt gebruikt om de muren te pleisteren. Het is een rechthoekig metalen blad met een breed handvat eraan vast.
Officieel is stucen het gladstrijken van kaal metselwerk en het vervolgens schuren en pleisteren van het oppervlak en het aanbrengen van een sierpleisterlaag. Voor een stukadoor met de gereedschappen aan de slag gaat moeten de wanden en het plafond schoon en stofvrij worden gemaakt. Eventueel moeten ze worden behandeld met een voorbehandelingsmiddel. Voorbehandelen is vooral nodig bij gips, beton, metselwerk van verschillende soorten steen en andere onregelmatig zuigende muren. Een stukadoor kan stucwerk van wanden en plafonds ook repareren als er bijvoorbeeld gaten of scheuren in zitten.
Denk jij ook goed overweg te kunnen met dit gereedschap en denk jij dat je het in je hebt om een nauwkeurige stukadoor te worden? Bekijk dan nu snel de vacatures voor stukadoor en wie weet ga jij binnenkort wel aan de slag als echte vakman.