Home » bromfietsverzekering » Welke gereedschappen gebruikt een metselaar?

Welke gereedschappen gebruikt een metselaar?

Een metselaar is iemand die ervoor zorgt dat stenen aan elkaar gemetseld en gevoegd worden. Hij kan op verschillende manieren metselen en voor speciale effecten zorgen. Ook kan hij oud metselwerk repareren en beton leggen. Wat heeft een metselaar allemaal nodig aan gereedschap om dit staaltje vakmanschap goed te kunnen uitvoeren?

Soorten gereedschap

  • Troffel: een troffel is een driehoekige metalen plaat met een handvat voor het scheppen en mengen van de specie. Specie is het mengsel dat gebruikt wordt voor metselwerk. Met een troffel breng je de specie aan op de gemetselde laag en spreid je het.
  • Voegspijker: een voegspijker is een smalle metalen plaat met een handvat waarmee je metselwerk voegt. Op deze manier wordt het geheel mooi afgewerkt. Je hebt een speciaal voegspijker voor de horizontale voegen en een voor de korte stukjes, de stootvoegen.
  • Sabel: een sabel is een stalen strip die zo is gemaakt dat de metselaar stenen heel precies kan bewerken. De sabel heeft een scherpe rand zodat de stenen op de juiste lengte kunnen worden gemaakt.
  • Voegbeitel: met een voegbeitel kunnen stenen op maat worden gehakt en kunnen voegen worden uitgehakt.
  • Hamers: je hebt verschillende hamers die worden gebruikt door metselaars. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het stukslaan en bewerken van steen. Ook kan hiermee op de sabel of voegbeitel worden geslagen.
  • Metselkuip: een metselkuip is een zwarte plastic kuip die wordt gebruikt voor het aanmaken van specie.
  • Metselkoord: een metselkoord is een elastisch, dun en sterk touw dat wordt gebruikt om stenen op een gelijke, strakke lijn te leggen.
  • Waterpas: een waterpas is onmisbaar gereedschap. Het wordt gebruikt om te kijken of iets echt horizontaal staat of niet. Het moet natuurlijk wel allemaal netjes horizontaal zijn.


Voldoende werk als metselaar
Als je de ambitie hebt om metselaar te worden, dan is er goed nieuws voor je. Er zijn op dit moment namelijk voldoende banen als metselaar te vinden. De bouwsector is zo aan het aantrekken dat er zelfs een tekort aan metselaars dreigt te ontstaan. De crisis in de bouwsector is dus overduidelijk ten einde. Als je nu aan een opleiding tot metselaar begint, heb je baangarantie.

Zie jij jezelf al helemaal werken met dit gereedschap en denk je dat je het in je hebt om een handige metselaar te worden? En wil je graag aan de slag in het Zuidwesten van Nederland? Bekijk dan nu de vacatures voor metselaar in Zuidwest Nederland.

Rate this post

Plaats een reactie