Home » bromfietsverzekering » Welke functie in de bouw past bij jou?

Welke functie in de bouw past bij jou?

De bouw is een veelzijdige branche met veel verschillende functies. Welke functie het beste bij je past, hangt af van je interesses, kwaliteiten en persoonlijkheid. Welke functies zijn er zoal in de bouwsector en wat houden deze verschillende beroepen in?

 

Een architect ontwerpt gebouwen. Behalve dat je oog hebt voor schoonheid, voel je aan welk ontwerp het beste in een bepaalde omgeving past en wat mogelijk is binnen het budget van de opdrachtgever. Als architect ben je creatief, kun je goed presenteren en overtuigen.

 

Als aannemer moet ondernemen in je bloed zitten. Een aannemer creëert de randvoorwaarden voor het realiseren van een bouwproject. Je bent verantwoordelijk voor het uitbrengen van offertes, het regelen van personeel, het bestellen van bouwmaterialen en de aanvraag van vergunningen. Je zorgt ervoor dat het bouwproject op de afgesproken tijd wordt opgeleverd. Je bent een ster in coördineren en communiceren.

 

De bouwkundig tekenaar maakt op basis van het ontwerp van de architect een gedetailleerde technische tekening die voldoet aan alle bouwvoorschriften. Zo weten alle betrokkenen wat de afmetingen van het gebouw en de afzonderlijke ruimtes zijn, waar de stopcontacten komen en welk materiaal zij moeten gebruiken. Een bouwkundig tekenaar is nauwkeurig en heeft verbeeldingskracht.

 

Ook de constructeur vertaalt het ontwerp van de architect naar de praktijk. Een constructeur kijkt welke draagconstructie (muren, vloeren en balken) het beste past bij het te realiseren bouwwerk. Een architect kan nog zo’n mooi ontwerp hebben gemaakt, het uiteindelijke gebouw moet ook sterk en veilig zijn. Een constructeur heeft veel technisch inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel en kan goed werken met computerprogramma’s als Autocad.

 

Aan de hand van de bouwkundige tekeningen berekent de calculator wat het bouwproject gaat kosten. Hoeveel kost het benodigde materiaal? Hoe hoog zijn de loonkosten? Hoe groot zal de winstmarge zijn? Een calculator kan uiteraard goed rekenen, maar is ook een prima onderhandelaar. Hij/zij weet door de juiste prijs/kwaliteit verhouding opdrachtgevers binnen te halen.

 

De taak van de werkvoorbereider is het maken van een planning, zodat het bouwproces soepel verloopt. Je weet wanneer wat moet gebeuren en welke vakmensen, machines en materialen op welk moment nodig zijn. Je houdt de voortgang van het project scherp in de gaten, zodat alles op tijd afkomt. Een werkvoorbereider moet goed kunnen organiseren en besluitvaardig zijn.

 

Hou je van organiseren en leidinggeven? Dan is het beroep van uitvoerder iets voor jou. Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de bouwplaats. Je maakt een detailplanning van wie op welk moment waar aan het werk gaat. Je zorgt ervoor dat de benodigde materialen op tijd aanwezig zijn en voert kwaliteits- en veiligheidscontroles uit. Je weet bouwmedewerkers te motiveren, bent stressbestendig en hebt een oplossingsgerichte instelling.

 

Een grondwerker zorgt ervoor dat de grond bouwrijp wordt gemaakt. Je bent verantwoordelijk voor het uitgraven, verhogen en saneren van de grond. Je legt kabels, leidingen en buizen en zet damwanden. Je geeft de kraanmachinist aanwijzingen, zodat de kabels en leidingen die er liggen geen schade oplopen. Waar nodig verricht je handmatige graafwerkzaamheden. Je bent zorgvuldig, alert en in een goede lichamelijke conditie.

 

Werk je graag met je handen? Dan is een uitvoerende functie, zoals metselaar of timmerman iets voor jou. Als metselaar bouw je muren en funderingen en breng je bogen en versieringen aan die je afwerkt met een nette voeg. Het vak van metselaar vraagt om veel techniek en oog voor detail. Dit geldt ook voor het beroep van timmerman. Een timmerman maakt en repareert constructies, zoals kozijnen, plafonds en trappen. Als timmerman werk je niet alleen met hout, maar ook met kunststof, metaal en beton. Je kunt in deze uitvoerende functies in de bouw zowel zelfstandig werken als in teamverband.

Rate this post

Plaats een reactie