Wanneer je een opleiding hebt afgerond ga je solliciteren. Dit kan zijn op jonge leeftijd, maar ook op oudere leeftijd. Het kan namelijk zo zijn dat je jezelf hebt om laten scholen voor betere baan mogelijkheden, maar dit kan ook zijn omdat je je huidige werk niet meer kunt uitvoeren. Wanneer je gaat solliciteren komt er vaak een vraag over jouw competenties. Veel mensen weten niet zo goed hoe ze daar op moeten antwoorden omdat ze daar normaal eigenlijk nooit bij stil staan. Een verkoopmedewerker heeft andere competenties dan een administratief medewerker.
Definitie van competenties
Wanneer je het woord competenties googled komen er een hoop definities naar boven. Veel mensen vinden het ook moeilijk om over zichzelf te zeggen waar ze goed in zijn, of over welke eigenschappen ze beschikken. Wanneer hier toch naar gevraagd wordt in een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk niet met je mond vol tanden staan. Dit komt namelijk ook niet zo goed over in je gesprek. Je kan daarom verschillende test doen die je kunnen helpen om een beeld te scheppen over jouw persoonlijkheid, jouw leerstijlen en jouw competenties.
De Belbin test
Wanneer je gaat solliciteren naar een baan waar je veel in groepsverband werkt is het handig om te weten hoe jij in een groep werkt. Deze test laat niet alleen zien hoe jij in een groep functioneert maar laat ook zien over welke competenties jij beschikt. De competenties zijn gekoppeld aan de rol die jij inneemt in een groep. Een groepswerker bijvoorbeeld is over het algemeen een stabiel en een niet overheersend persoon die goed kan luisteren. Zo heeft iedere rol kenmerken.
De Kolb test
Wanneer je een nieuwe opleiding bent gestart of een nieuwe uitdagende baan leer je natuurlijk iedere dag. Je wordt ingewerkt en er komt een hoop informatie op je af in een korte tijd. Wat fijn is om te weten is dat hoe jij het beste leert. Is dit door het alleen mondeling toe te lichten of wil jij dingen visueel uitgelegd krijgen? De Kolb test bestaat uit vier verschillende stijlen. Kom erachter welke stijl het beste bij jou past om zo je leerproces zo efficiënt mogelijk in te richten.
SWOT Analyse
Vaak wordt een swot analyse gebruikt bij verschillende onderzoeken in het bedrijfsleven, maar je kunt dit ook op jezelf toepassen. Dit is een manier om sterkten en zwaktes overzichtelijk in kaart te brengen. Waar ben jij goed is, waar ben jij minder goed in en wat kan je nog leren. Voor een bedrijf is het belangrijk dat je zelfkennis hebt en dat je dit kan verwoorden in een gesprek.