Home » Games » Wat is typisch Limburgs?

Wat is typisch Limburgs?

Typisch Limburg

Wat zijn nu typisch Limburgse producten en gerechten? Limburg is de meest Bourgondische provincie van Nederland, maar welke lekkernijen typeren nu eigenlijk deze provincie? Een kijkje in het culinaire aanbod laat zien welke producten dit zijn. Maar er zijn meer zaken die de zuidelijke provincie zo typerend maken. Daarom een aantal typische voorbeelden voor deze provincie.

De bekendste vlaai komt uit Limburg

Typisch Limburgs is natuurlijk de Limburgse vlaai. Deze is gemaakt van een luchtige deeg dat wel wat weg heeft van brooddeeg. In de vulling worden vruchten als kersen, appel, pruimen en kruisbessen gestopt. Deze worden afgedekt met dunne strengetjes welke in een ruitjesvorm zijn gedrapeerd. De vlaai wordt gebakken in de oven, waardoor het deeg een heel fijn en mooi goudbruin korstje ontstaat. Heerlijk om te eten bij de koffie of thee. Natuurlijk hoeft u niet helemaal naar Limburg voor een lekkere taart, deze vindt u ook in de supermarkt.

Fijn speciaalbier sjoes

Niet alleen op het gebied van eten zijn er typische Limburgse producten, maar ook op het gebied van drank. Een van deze bekende drankjes is het bier sjoes. Een veel voorkomende biersoort, wat een melange is van twee klassieke biersoorten. Het is een mengelmoesje van de klassieke pilsener gemengd met ongeveer 25 procent oud bruin. De naam is afkomstig van Duitsland en luistert naar het Duitse Schuss. Het oud bruin maskeert met zijn zoete smaak de ietwat bittere smaak van de gewone pilsener. Van oudsher uit dient eerst het oud bruin ingeschonken worden, waarna de pilsener moet worden toegevoegd. Het bier wordt in de praktijk ook wel vlemke genoemd.

Groot feest tijdens vieren van carnaval

Een ander typisch fenomeen is carnaval. Het van oorsprong rooms-katholieke feest wordt altijd groots gevierd in de provincie Limburg. Drie dagen lang loopt iedereen er verkleed bij en is het een groot feest in de gehele provincie. Plaatsnamen worden omgetoverd tot Carnavaleske plaatsnamen en overal zijn er optochten met praalwagens. Een feest dat vaak rond de voorjaarsvakantie plaatsvindt.

Limburgs dialect lastig te verstaan

Ook het Limburgs dialect mag typerend worden genoemd. De band Rowwen Hèze zong er al eens een nummer over. De platte taal in combinatie met de zachte g is heel moeilijk te verstaan voor mensen die uit andere provincies komen. Het zangerige accent en de klanken die moeilijk te verstaan zijn maken het tot een bijzonder dialect.

Rate this post

Plaats een reactie