Home » Overige » Wat is PVC?

Wat is PVC?

PVC is de afkorting voor PolyVinylChloride. Dit materiaal bestaat uit aardolie en zout. Normaal gezien is dit materiaal erg hard maar door bepaalde stoffen toe te voegen kan het bewerkt worden. De zachtere vorm vind je terug in bijvoorbeeld slangen en folies. Terwijl de harde vorm gebruikt wordt voor bijvoorbeeld dakgoten en speelgoed.

Het voordeel van PVC is dat het redelijk makkelijk bewerkt kan worden met verschillende bewerkingsmachines.

Homogene- of heterogene PVC?

Een vloer van PVC bestaat uit meerdere lagen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende lagen:

Onderlaag

Tussenlaag

Film

Toplaag

 

Homogeen wil zeggen dat alle lagen van dezelfde soort PVC zijn gemaakt, in tegen stelling tot heterogeen waarbij iedere laag van een ander soort PVC gemaakt zou kunnen zijn.

Vinyl of PVC?

In het woord PolyVinylChloride zit het woord vinyl. Vinyl is eigenlijk de voorganger van PVC. Wanneer men een vloer laat aanleggen door een bedrijf  wordt er vaak over PVC gesproken terwijl consumenten spreken over vinyl. Het woord wordt regelmatig door elkaar gebruikt. Over het algemeen wordt PVC meer gebruikt van vinyl. Bij bijvoorbeeld vloerverwarming kun je het best voor PVC kiezen aangezien deze warmte beter doorlaat waardoor je de normale verwarming uit zou kunnen laten. Bij vinyl ben je afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het materiaal of er veel warmte wordt doorgelaten.

Gezondheid en milieuvriendelijkheid

Er wordt vaak gezegd dat PVC kankerverwekkend is, maar is dat ook zo? Wanneer men over de productie praat komt er vaak van alles ter sprake. Tientallen jaren geleden waren er voortdurend dioxine problemen. Tijdens de verbranding van PVC kwam mogelijk dioxine vrij wat niet goed is voor de gezondheid en mogelijk kanker zou kunnen veroorzaken. Op dit moment komt dit niet meer ter sprake doordat er andere afvalovens worden gebruikt. Hierbij worden PVC én dioxine op hogere temperaturen verbrand, zodat schadelijke stoffen direct worden verbrand.


PVC is herbruikbaar en recyclebaar, maar is het hierdoor ook milieuvriendelijk? In principe wel. Maar doordat kunststoffen vaak vervuild worden door andere soorten kunststoffen is het gerecyclede materiaal van mindere kwaliteit.  Let er dus op dat je geen gerecycled materiaal koopt wanneer je op zoek bent naar top kwaliteit.

Rate this post

Plaats een reactie