Home » Overige » Waarom leggen we een mat bij onze deur neer?

Waarom leggen we een mat bij onze deur neer?

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen dat er bijna bij elk huis een mat voor de deur ligt. Zowel binnen als buiten. Waarom is dit eigenlijk? Lees het in dit artikel.

 

Een mat als decoratie

De entree van een woning is natuurlijk het eerste wat opvalt wanneer je ergens naar toe gaat. Veel mensen willen de entree van hun woning dan ook opvrolijken. Een leuke plant, een leuke krans en een decoratieve deurmat zijn dingen die je vaak ziet. Deurmatten liggen vaak zowel buiten als binnen. Op de deurmat die buiten ligt staan vaak leuke teksten zoals: ‘welcome home’, ‘why are you here?’en ga zo maar door.

 

Een mat om te drogen

Naast decoratie heeft een deurmat natuurlijk ook een functie. Ligt er een droogloopmat bij de voordeur? Dan is deze er neergelegd om de onderkant van de schoenen te drogen. Deze deurmat wordt vaak gebruikt wanneer er binnen een houten vloer ligt. Water zorgt er namelijk voor dat de vloer beschadigd wordt. Door de droogloopmat wordt dit tegengegaan.

 

Een mat voor het vuil

Naast een droogloopmat ligt er ook vaak een schoonloopmat bij de entree van een woning. Deze mat is zoals het woord waarschijnlijk al doet vermoeden in het leven geroepen om de onderkant van de schoenen schoon te maken. Vuiltjes en stofjes worden van de schoenen verwijderd door de mat en zo niet mee naar binnen genomen.

 

Een mat voor grip

Naast de droog en schoonmaak functie wordt een mat ook vaak neergelegd om extra grip te creëren. Is het bijvoorbeeld glad buiten dan kan dit nog wel eens problemen opleveren bij de voordeur. Door een mat bij de entree te leggen voorkom je bijvoorbeeld een val door gladde tegels.

 

Op zoek naar schoonloopmatten of droogloopmatten? Deze zijn te koop of te huur. Tip: ga voor droogloopmatten op maat. Zo weet je zeker dat de droogloopmat perfect bij jouw entree past!

Rate this post

Plaats een reactie