Home » Mode » Waarom is Primark toch zo goedkoop?

Waarom is Primark toch zo goedkoop?

De papieren zakken van de beroemde Ierse modeketen Primark overheerst inmiddels het straatbeeld in Nederlandse steden waar een Primark is gevestigd. Veel mensen vragen zich echter af waarom Primark zo goedkoop is. De denkwijze bij de meeste mensen is vaak: ‘de mensen in de fabrieken in Bangladesh zullen wel worden uitgebuit’, maar niets is minder waar zegt Paul Lister, hoofd van de afdeling ‘ethiek’ van Primark. Dure kleding betekent niet dat de mensen die in de fabrieken werken betere werkomstandigheden hebben, net als goedkope kleding niet betekent dat de mensen worden uitgebuit. Bij dure kleding zijn het altijd de ‘rijken’ die het geld in de zak stoppen. Maar hoe kan het dan dat de kleding van Primark zo goedkoop is?

Geen marketing

De lage prijzen van Primark kunnen worden gehanteerd doordat er op een andere, minder kostbare manier wordt gewerkt dan bij andere modeketens. Mensen zijn veel te kort door de bocht door te direct te denken dat er iets niet pluis is als de producten zo goedkoop zijn, zegt Lister. Eén van de oorzaken waardoor de prijzen laag gehouden kunnen worden is dat er niets wordt gedaan aan reclame-uitingen. Er is nog nooit een televisie commercial voorbijgekomen en dat zal ook niet gebeuren, omdat Primark de regel heeft niet te adverteren. Zoals je kunt indenken is dit de allergrootste besparing ten opzichte van andere bedrijven.

900 fabrieken in lageloonlanden

Een andere oorzaak is dat Primark voor het grootste gedeelte haar kleding laat produceren in lageloonlanden als China, Bangladesh en India, verspreid over ruim 1000 fabrieken. De meeste kleding van Primark wordt gemaakt in China. Volgens Lister betekent de productie in lageloonlanden niet dat de mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken. Primark vindt het heel belangrijk dat het personeel een eerlijk loon krijgt, een veilige werkomgeving heeft en geen veel te lange dagen maakt. Daarnaast houdt Primark er rekening mee dat zij bepaalde seizoenskleding op tijden inkoopt dat andere bedrijven dat niet doen. Op die manier wordt er veel minder betaald dan in het topseizoen.

Rate this post

Plaats een reactie