Home » Overige » Waarom er zoveel Engelstalige muziek is.

Waarom er zoveel Engelstalige muziek is.

Wanneer je de radio aanzet heb je kans op een van de volgende drie dingen:

  • een pratende dj
  • een reclameblok
  • een Engelstalig (pop)nummer

Hoe komt het toch dat bijna alle mainstream muziek in het Engels geschreven is? Ook wanneer de artiesten gewoon uit Nederland komen? Je zou toch ook bekend moeten kunnen worden met je eigen taal?

De verspreiding van de Engelse taal

Vijfhonderd jaar geleden spraken tussen de vijf en zeven miljoen mensen Engels. Het grootste gedeelte van deze groep leefde op de Britse Eilanden. Tegenwoordig spreken meer dan 1,8 miljard mensen over de hele wereld Engels. De verspreiding van de taal heeft alles te maken met de geschiedenis en politiek. Het Engels is ontwikkeld op de Britse Eilanden. Soldaten, zeevaarders en handelaren zorgden ervoor dat de taal verspreid werd . Naast het Engels werd er ook veel Spaans, Frans, Duits en Nederlands gesproken . Toen men Noord-Amerika ontdekt had werden deze talen veel gesproken. Het aanmeten van een nationale identiteit was belangrijk om het de ‘Verenigde Staten’ te maken. Engels was op dat moment de belangrijkste taal, hield werd in stand gehouden. Het Britse rijk spreidde zich uit over bijna één vierde van de wereldoppervlakte, De VS is dan niet meegerekend. Overal in het Britse Rijk was handel drijven het voornaamste doel.

Iconen voor vele generaties

In een later decennia, na de oorlog, kwam de groei van het Engels als een wereldtaal in een stroomversnelling. Amerika stuurde veel meer richting Europa dan soldaten, hulp en geld. De Amerikaanse televisieseries en Hollywoodfilms waren ontzettend populair. Naast film was muziek uit de Amerikaanse cultuur een sensatie. Rock-‘n-roll, jazz en later ook disco en hiphop hadden veel invloed op de cultuur en voorkeur van jongeren uit allerlei landen. Ook Britse bands zoals The Beatles en The Rolling Stones groeiden uit tot iconen. De invloed van Amerika en Groot Brittannië op de popcultuur is nooit weggegaan.

Engels is ‘cool’

De Engelse taal wordt tegenwoordig veel gebruikt om producten aantrekkelijk en spannend te maken. Adverteerders maken dankbaar gebruik van de invloed van de Amerikaanse cultuur. Om ergens bij te horen moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo werkt het ook met muziek en cultuur. De Engelse taal heeft de huidige popcultuur erg gevormd. Je past niet meer goed binnen dit kader wanneer je niet in het Engels schrijft. De grootste artiesten van dit decennia komen dan ook vrijwel altijd uit de VS of Groot Brittannië.

Taal ‘verengelst’

Engels wordt veel gebruikt in de media, is populair onder jongere generaties en maakt een bestaande taal interessanter of spannender. Een goed voorbeeld is de Duitse taal. Deze is de afgelopen 10 jaar ontzettend verengelst. Woorden als ‘handy’ en ‘sorry’ worden klakkeloos overgenomen. In elke taal komen steeds meer Engelse woorden voor. De reden hiervoor is vrij voor de hand liggend; door de grote activiteit op het internet en social media leert de huidige generatie snel en effectief een nieuwe taal. Het belang van creatieve vertalingen is groot. Daarbij is het zo dat de popcultuur, en dus de muziek, een steeds groter bereik heeft door verschillende soorten (online) media. Alles is online te vinden. De wereld lijkt kleiner en de bereikbaarheid van Engelstalige muziek is groter dan voorheen. Door internationalisering is het minder interessant om voor een groot publiek Nederlandstalige muziek uit te brengen.

Rate this post

Plaats een reactie