De bouwsector is geen vast gegeven. Het kent drukke en minder drukke perioden, en zelfs pieken waarbij vele firma’s niet meer kunnen volgen. Daarom is flexwerken in de bouw heel populair aan het worden. Het heeft alleen maar voordelen, zowel voor de werkgever als de werknemers. Hieronder zetten we een paar argumenten op een rijtje waarom je voor flexibel werken kiest.
Waarom flexwerkers in de bouw?
De constructie van huizen of kantoorgebouwen hangt van vele factoren af. Zo spelen bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de coordinatie en opeenvolging van verschillende bouwfirma’s (metsers, schrijnwerkers, loodgieters, etc.) en de dringendheid van het project een grote rol. Als bouwheer heb je het proces niet altijd in handen zoals je het zou willen. Daarom wordt er ook zo vaak voor flexibele werknemers gekozen. Het voordeel is dat je deze medewerkers enkel betaalt voor de gepresteerde uren, en ze niet hoeft te betalen als er geen werk is. Tevens kun je ze op diverse locaties inzetten. Kun je bijvoorbeeld op de ene werf niet verder, dan springen ze in op een andere werf. En moet de klus tegen een bepaalde datum klaar zijn? Dan vraag je gewoon extra werknemers bij die tijdelijk voor je werken. Flexibele werknemers helpen je op deze manier om je beter te organiseren en de deadlines te halen. Met een vaste ploeg van een constant aantal medewerkers zou dit nooit lukken.
Welke voordelen heeft dit voor de werknemers?
Het grote voordeel van flexwerken is de eigen controle over je werkritme. Soms werk je heel hard en presteer je lange dagen, maar anderzijds heb je dan ook soms kalmere perioden en meer tijd voor jezelf. Je zou bijna kunnen stellen dat je je eigen werktempo regelt en zelf bepaalt wanneer je wilt werken, en daardoor ook je inkomen zelf bepaalt. Dat kunnen niet veel werknemers zeggen, toch?
Vergen flexwerkers veel energie van de bouwheer?
Als je zelf alles wil regelen rond flexwerkers, dan vergt dit heel veel energie. Zelf werknemers gaan zoeken, bijna dag per dag, en ze opnieuw ontslagen na de klus is heel tijdrovend. Het is beter om dit uit te besteden aan gespecialiseerde instanties. Eens je een tijdje met dergelijke organisatie samenwerkt, komt het er voor jou nog op neer om eenvoudig aan hen te laten weten welke functies je wanneer nodig hebt. Zij doen het nodige, zoeken gepast personeel en verzorgen de administratie. Op die manier kan jij je als bouwheer concentreren op jouw taken.
Kort gezegd: het inzetten van flexibele werknemers in de bouw zit in de lift. Het heeft alleen maar voordelen. Waarom zou jij er ook geen gebruik van maken?