Een van de grootste gezondheidsproblemen in onze moderne woningen is het feit dat er te weinig wordt geventileerd en dat vocht niet kan ontsnappen. De lucht in veel huizen is hierdoor muf en vochtig. Veel mensen raken eraan gewend en merken het na verloop van tijd niet meer. Wel klagen ze vaak over hoofdpijn of hebben ze andere gezondheidsproblemen. Deze worden vaak echter niet geassocieerd met het binnenklimaat in huis.
Schimmelvorming, natte plekken
Toch liegen de feiten er niet op. In een gemiddeld Nederlands huishouden komt elke dag ongeveer 10 liter vocht vrij. Dit gebeurt door koken en douchen, de was die hangt te drogen maar ook door onze eigen aanwezigheid. Een mens produceert vocht door transpiratie en via onze ademhaling. Als dat vocht moet ergens naartoe, naar buiten. Gebeurt dat niet dan krijg je allerlei problemen zoals schimmelvorming, natte plekken in huis. Ook ongedierte als zilvervisjes of pissebedden voelen zich thuis in een vochtig klimaat.
Wat moet je doen om vocht in huis te voorkomen?
Er is eigenlijk maar een remedie en dat is ventileren. Door te ventileren stroomt er droge lucht van buiten naar binnen en verdwijnt de vochtige lucht naar buiten. Wat veel mensen vergeten is dat ventileren een doorlopend proces is. Het gaat 24 uur per dag door, 7 dagen in de week. Even kort een raam openzetten na het douchen is dus niet voldoende om goed te ventileren.
Hoe moet je ventileren?
De beste manier is om altijd een of meerdere ventilatie-openingen open te hebben staan. Veel moderne huizen hebben daarnaast een mechanische ventilatie om te ventileren. Deze moderne voorzieningen ontbreken echter vaak in oudere woningen, maar deze ventileren ‘van nature’ omdat ze minder goed zijn geïsoleerd. Problemen ontstaan hier pas als bewoners hun huis gaan isoleren. De boel wordt dan potdicht gemaakt en het vocht in huis kan geen kant op. Toch zijn ook hier slimme oplossingen te bedenken waarbij je wel isoleert en tegelijkertijd ventileert, bijvoorbeeld met dampremmende folie. Deze folie is speciaal ontwikkeld om luchtdicht bouwen mogelijk te maken en tocht te voorkomen. Deze bouwfolie is daarnaast enigszins poreus. Waterdamp kan hierdoor wel naar buiten ontsnappen. Het leefklimaat in huis is hiermee gered!