Waarbij voorheen al het UMC Utrecht groot in het nieuws kwam door het verzwijgen van twee calamiteiten is het AMC Amsterdam nu ook aan de beurt. Tijdens een inspectie kwam naar voren dat ook in dit ziekenhuis een ernstig incident is voorgevallen na een operatie. Ook al worden alle materialen die worden gebruikt tijdens een operatie altijd goed schoongemaakt in de centrale sterilisatie afdeling, toch kan er altijd een incident plaatsvinden. Taak is hierbij dat dit ten alle tijden gemeld wordt. Helaas is dit in het AMC niet het geval geweest.
Melden van calamiteiten is verplicht
Het staat officieel vast dat het melden van calamiteiten ten alle tijden verplicht is. Volgens het AMC was er echter geen sprake van een calamiteit, maar traden er compilaties op. Het was volgens hen een ernstig ongewenste uitkomst. Uiteindelijk is gebleken dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt tijdens de operatie en dat er zelfs geen harde reden was voor het uitvoeren van de operatie.
De hechting liet los
Het ging bij dit incident om een drie maanden oude baby. De baby had ademhalingsproblemen en werd hiervoor geopereerd. Tijdens de operatie werd het strottenhoofd verruimd en werd het strottenklepje opgetrokken. Na de operatie ging het mis. Een hechting in het keeltje van de baby liet los. Hierdoor heeft hij ongeveer een jaar aan de sondevoeding gezeten.
Onbetrouwbare methode
Alle ziekenhuizen moeten zelf bepalen welke zaken gemeld moeten worden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hier heeft ieder ziekenhuis een eigen onderzoeksafdeling voor aangesteld. Het verschilt dus per ziekenhuis wat wel en niet wordt aangegeven. Het gevolg hiervan is dat het ene ziekenhuis meer open is dan het andere ziekenhuis. Het is voor ziekenhuizen toch nog steeds moeilijk om fouten toe te geven. Vooral omdat het gevolgen kan hebben voor de aansprakelijkheid van een ziekenhuis.