Veel mensen zullen er niet van op de hoogte zijn maar er zijn in Nederland ongeveer 250.000 locaties waar de bodem mogelijk vervuild is. Het wonen op deze vervuilde grond zal maar zelden tot gezondheidsschade leiden, de blootstelling is hiervoor bijna altijd te gering. Mocht je echter van plan zijn om je eigen moestuin te beginnen of heb je kleine kinderen die met hun handen in de grond gaan zitten, dan wil je natuurlijk uitsluiten dat dit gevolgen kan hebben. De overheid heeft gelukkig al een goed overzicht van de mogelijke verontreinigde plekken en probeert de plekken waar de kans op gezondheidseffecten het grootste zijn ook snel aan te pakken. Ook worden er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de bodem in Nederland niet verder vervuild. Bedrijven die met vloeistoffen werken die de bodem kunnen verontreinigen moeten een vloeistofdichte vloer aanleggen. Regelmatig moet deze vloeistofdichte vloer geïnspecteerd worden om te controleren of de vloer ook vloeistofdicht blijft. Als de vloer is goedgekeurd ontvang je een verklaring vloeistofdichte voorziening. Deze verklaring is 6 jaar geldig. Op deze manier voorkomen we dat de Nederlandse grond verder kan vervuilen.
Maar hoe is de grond in Nederland nu zo vervuild geraakt?
Veel van deze vervuiling komt uit het verleden. Het gaat om plekken waar vroeger benzinestations, garages, chemische wasserijen of gasfabrieken stonden. Ook kan je denken aan landbouwgrond waar vroeger verboden bestrijdingsmiddelen op werden gespoten. Ook stortplaatsen zijn vroeger vervuild met allerlei gevaarlijke stoffen. Al deze verontreiniging heeft ervoor gezorgd dat er in 2014 1518 locaties waren waar de vervuilde bodem ernstige risico’s kan hebben voor mens, natuur en het water. Het doel van de overheid is om in 2020 alle grote vervuilde plekken veilig te hebben gemaakt voor mensen.
Wat moet je doen als je denkt dat de bodem onder jouw huis vervuild is?
Hangt er een rare geur rond je huis of heeft op deze plek vroeger een fabriek gestaan? Dan is het slim om een bodemonderzoek aan te vragen. Vaak kan de omgevingsdienst worden gevraagd om de bodem te onderzoeken. Als zij weigeren kan je het melden bij de Rijksoverheid. Deze zullen dan actie ondernemen om ervoor te zorgen dat uitgesloten kan worden dat de grond onder jouw woning vervuild is.