Verse aspergesoep maken
Verse aspergesoep maken, geheel zelf gemaakt? Het is helemaal niet zo moeilijk als veel mensen denken. Het is wel een lekkere luxe soep, die kan dienen als voorgerechtje, maar ook als heerlijke lunch, met een broodje. Zeker voor de weekeinden en/of de feestdagen is aspergesoep heel erg lekker!
Belangrijk is het om voor deze soep mooie, verse asperges te hebben.
Aspergesoep ingrediënten, voor vier personen
- 500 gram verse witte asperges
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 1 bouillontabletje (groente of rundvlees)
- 2 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels verse gesnipperde peterselie
- 1 ei, hardgekookt, verkruimeld of fijn gesneden
- 100 tot 150 gram ham (vleesbeleg) – in dunne reepjes gesneden
- eventueel peper en/of zout naar smaak
Aspergesoep Recept
Was de asperges licht en schil deze rondom goed. Dit is het gemakkelijkste om het met een dunschiller te doen. Sla geen stukjes over, anders bestaat de kans dat er vezels aan de asperges blijven zitten en dat is niet lekker. Snijd een klein stukje van de onderkant van de asperges af, het droge deel. Gooi niets weg!
De basis van deze aspergesoep wordt gevormd door de schillen en de onderkantjes.
- Neem een grote pan en vul deze met een behoorlijk laagje water. Doe de schillen en de onderkantjes van de asperges hierin, plus het bouillontabletje. Laat dit ongeveer een uur rustig koken
- Neem een andere pan en kook de asperges hierin zo’n tien tot twaalf minuten. Laat de asperges eventueel nog even iets na garen in de pan, met het deksel erop
- Snijd de asperges in stukjes en zet deze weg
- Zodra de aspergebouillon een uur heeft gekookt (mag gerust ook iets langer) – haal dan de schilletjes plus de onderkantjes uit de pan en zeef het vocht. Houd het vocht apart in een schaal of pannetje. Gooi de schillen en de onderkantjes hierna weg
- Gebruik de grote pan nu voor het smelten van de boter. Voeg de bloem toe en roer het geheel goed, om aanbakken te voorkomen
- Voeg hierna steeds beetje van de aspergebouillon toe, onder voortdurend blijven roeren. Zodra de bouillon is opgenomen, voeg wat meer toe, totdat het op is, of tot het punt is bereikt dat er een mooie dikte voor de aspergesoep is bereikt
- Laat hierna de soep nog even aan de kook komen en voeg de asperge stukjes toe.
- Voeg ook de stukjes ei toe, de reepjes ham en de slagroom
- Serveer de soep in diepe borden of soepkommen
- Voeg als laatste de peterselie toe
- Serveer de verse aspergesoep zo warm mogelijk
Aspergesoep Tips
- Als deze soep als voorgerecht wordt gegeten, is deze helemaal klaar
- Wordt de aspergesoep als lunch of eventueel als maaltijd soep gegeten, geef er dan wat plakjes brood bij, bijvoorbeeld wit getoast brood of bruin boerenbrood – eventueel met wat roomboter of kruidenboter of een plakje gerookte zalm