Home » Elektronica » De verschillende kleuren elektra

De verschillende kleuren elektra

Elektra is erg ingewikkeld: er zijn allemaal draadjes en alle draadjes hebben weer een andere kleur. Elk draad met een andere kleur heeft ook weer een andere functie. Veel mensen weten niet welke kleur waarvoor is. Het is zonder ervaring erg gevaarlijk om ermee aan de slag te gaan. De elektra bij u thuis kunt u vaak beter aan een elektricien overlaten. Elektricien perfect helpt u met alle elektriciteit-problemen Dit artikel is een handige opfrisser voor iedereen die verstand van zaken heeft.

Betekenis elektra-kleuren

Draden voor elektrische installaties worden ook wel installatiedraad genoemd. De kern is massief en gemaakt van koper. De buitenkant beschermt de kern en dient tevens als isolatie. Dit wordt meestal van vinyl gemaakt. De elektriciteitsdraden van tegenwoordig bestaan uit vier verschillende draden. Drie daarvan hebben een egale kleur en één bestaat uit twee kleuren, namelijk half geel en half groen. De andere draden die in nieuwe huizen door elektriciens gebruikt worden zijn bruin, blauw en zwart. Het bruine draad is bestemd om stroom aan te voeren en de blauwe voert de stroom af. Het elektriciteitsdraad met geel en groen wordt de aardedraad genoemd en zorgt ervoor dat stroom kan afvloeien. Het is een geleider van stroom naar de aarde. Het draad dat zwart is, noemt men het schakeldraad. De schakeldraad verzorgt de stroomaanvoer van de schakelaar naar het apparaat.

Kortom:
• Bruin = aanvoer stroom
• Blauw = afvoer stroom
• Geel/groen = aarde
• Zwart = schakeldraad van de schakelaar naar het apparaat

Oude en nieuwe elektra-kleuren

Naast de eerder genoemde elektriciteitsdraden zijn er soms ook nog andere elektra-kleuren te vinden. In België kan de zwarte draad bijvoorbeeld ook grijs zijn. In oudere huizen komt uw elektricien ook nog wel eens groene, rode, grijze en zwarte draden tegen. Rond 1970 is de kleurencombinatie veranderd. Dit is gedaan omdat groen over het algemeen als kleur wordt gezien die voor veiligheid staat, maar dat kwam niet overeen met de veiligheid van oude elektrakleuren. Een andere reden voor de verandering is dat er bij de eerdere kleurencombinatie geen rekening was gehouden met kleurenblindheid. Het is natuurlijk wel belangrijk dat uw elektricien de elektra-kleuren kan onderscheiden. Nu weet u zeker dat uw elektricien veilig kan werken als die uw elektra aansluit.

Rate this post

Plaats een reactie