Turkije is één van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlandse toeristen. Een stedentrip naar Istanbul, een stapvakantie naar Marmaris of een relaxte all inclusive vakantie in Kusadasi. Voor alle soorten vakanties kun je in dit zonnige vakantieland terecht. Sinds 1923 is Ankara de hoofdstad van Turkije met meer dan 5 miljoen inwoners. Hoewel hoofdsteden, zoals Londen en Parijs, vaak levendig zijn, maakt het Ankara niet tot een populaire vakantiebestemming.
Het is de op één na grootste stad van het land na Istanbul. Toch is er minder te beleven in vergelijking met andere steden in Turkije. Er zijn wel enkele bezienswaardigheden en daarom is Ankara bijzonder genoeg om te bezoeken tijdens een rondreis of een last minute Turkije. Cultuurfans kunnen hier goed vertoeven, de stad ligt in een droog gebied en is wellicht minder interessant voor natuurliefhebbers.
Mausoleum van Ataturk
Deze bezienswaardigheid wordt ook wel Anitkabir genoemd, een Turkse naam voor het mausoleum. Ataturk was de eerste president van de Republiek Turkije en wordt beschouwd als één van de grootste hervormers van het land. Het mausoleum staat op de Rasattepe heuvel en is een belangrijke hotspot in Ankara. De graftombe is te herkennen aan de indrukwekkende kolommen aan de buitenzijde en bladgouden versieringen aan de binnenkant.
In het Anitkabir worden de persoonlijke bezittingen van Ataturk tentoongesteld. Daarom zijn het niet alleen toeristen, maar ook veel Turken die de graftombe bezoeken. Voor het mausoleum ligt een groot plein waar regelmatig Turkse evenementen, zoals de herdenking en verjaardag van Ataturk, worden gevierd. Op die belangrijke data komen er bijna een half miljoen mensen samen.
Invloed van de Romeinen
In Ankara vind je verschillende Romeinse bouwwerken zoals de tempel van Augustus. Helaas zal je geen volledige tempel aantreffen, omdat het de laatste jaren ernstig in verval is geraakt. De Tempel van Augustus heeft geleden onder meerdere aardbevingen en een deel van de stenen is voor de naastgelegen Haci Bayram moskee gebruikt. De tempel is echter niet geheel afgebroken en daarom zijn de ruïnes nog wel goed zichtbaar. Ten noorden van Ulus Meydani vind je de Romeinse baden (Romeinse badhuizen) die in de 3e eeuw na Christus zijn gebouwd.