Home » Gezondheid » Verdwijnen acceptgiro allesbehalve nadelig

Verdwijnen acceptgiro allesbehalve nadelig

De zakelijke acceptgiro verdwijnt. Hoewel de datum waarop de acceptgiro voorgoed verleden tijd is opnieuw is opgesteld, is het voor bedrijven verstandig nu al na te denken over wat te doen als de zakelijke acceptgiro voorgoed verleden tijd is. Regeren is immers nog steeds vooruitzien, en dus is het beter niet te wachten tot het moment waarop de zakelijke acceptgiro niet meer beschikbaar is maar zo snel mogelijk de overstap te maken naar digitaal incasseren. Anticiperen dus in plaats van reageren.

Acceptgiro

Op zich is het- hoewel zo vertrouwd- niet verwonderlijk dat de acceptgiro gaat verdwijnen. Ga maar na: de hele wereld is al zo goed als gedigitaliseerd en krijg je een acceptgiro binnen, dan betaal je die doorgaans op digitale wijze. Onderzoek wees uit dat tenminste 75 procent van de klanten digitaal betaalt. Bedrijven doen er goed aan zo snel mogelijk af te stappen van het gebruik van de acceptgiro en voortaan digitaal te gaan incasseren. Een goede reden dat te doen is het feit dat het je als ondernemer een behoorlijke kostenbesparing oplevert. Een acceptgiro kost namelijk zo’n 2,50 euro en dat geld bespaar je dus direct. Reken maar eens uit hoeveel geld je dat bespaart op maand- en jaarbasis.

Moment

Ook een voordeel van het feit dat de acceptgiro verdwijnt is dat als je overstapt naar automatische incasso je als ondernemer zelf het moment van incasseren bepaalt. Doorgaans beschik je ook eerder over je geld. Bedrijven die al zijn overgestapt naar digitaal zijn ondertussen bijzonder tevreden. Zo wordt door automatische incasso behoorlijk beter betaald. Een acceptgiro bleef nog wel eens liggen – soms onbewust- waardoor je als ondernemer toch weer achter je geld aan moest. Bij automatische incasso heeft niemand er eigenlijk nog omkijken naar. Betere betalingen levert nog een kostenbesparing op, want doorgaans hoef je minder gebruik te maken van incassobureaus. Secundair houdt dit in dat er vaker sprake is van klantbehoud en ook klanttevredenheid.

Personeel

Ander voordeel van digitaal incasseren is dat er minder personeel nodig is op de financiële afdeling en dat je behalve weet wanneer je je geld krijgt betalingen ook geheel automatische op de juiste factuur afgeboekt worden. Bij een acceptgiro was dit niet altijd het geval als bijvoorbeeld een verkeerd betalingskenmerk ingevuld werd. Uiteraard zal niet iedereen staan te juichen vanwege het verdwijnen van de acceptgiro. Er is altijd een groepje klanten die niets ziet in het digitale proces. Als je als ondernemer vroegtijdig overstapt en kenbaar maakt dat de acceptgiro verdwijnt, krijg je eerder in beeld welke ondernemers automatische incasso niet zien zitten. En dus kun je eerder met deze groep om tafel om tot een andere module te komen, of ze alsnog te overtuigen van digitaal betalen.

Betaallink

Behalve automatische incasso is het uiteraard ook mogelijk een betaallink naar de klant te sturen. Per saldo blijkt dat zowel ondernemer als klant tevreden zijn over digitaal incasseren en betalen. Het verdwijnen van de zo vertrouwde acceptgiro is dus beslist geen ramp. Integendeel zelf. Bedrijven doen er verstandig aan nu al (deels) de overstap naar digitaal te maken. En hoewel gevoelsmatig wellicht zeer ingrijpend, is het mogelijk om op redelijk korte termijn uw betalingsproces volledig te digitaliseren.

Rate this post

Plaats een reactie