Home » Educatie en werk » Veranderen om aan werk te komen?

Veranderen om aan werk te komen?

In tijden dat het wat minder gaat op de arbeidsmarkt komen veel mensen zonder werk thuis te zitten. Deze groep mensen komt in een uitkering terecht en moet werk vinden door voortdurend te blijven solliciteren. Door de sollicitatieplicht wordt er daadwerkelijk veel gesolliciteerd, maar vaak wordt er niet gekeken naar de mogelijkheden en de capaciteiten van een persoon. Er wordt uitgegaan van de laatst genoten baan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je niet snel een baan die bij je past kunt vinden. Toch zijn er verschillende manieren om sneller aan een passende baan te komen. Wat deze manieren zijn kun je in dit artikel lezen.

Problemen op de arbeidsmarkt

De nasleep van de economische crisis zorgt ervoor dat er nog steeds weinig banen beschikbaar zijn. Veel bedrijven zijn door de crisis begonnen met bezuinigen, vooral in de bouwsector zie je nog steeds grote bezuinigingen. Woningen, kantoorpanden en wegen worden niet meer gebouwd, of in ieder geval steeds minder, waardoor bouwvakkers in mindere mate nodig zijn. Toch zijn er veel bouwvakkers in loondienst waardoor een bouwbedrijf dus failliet kan gaan.

Uitzichtloos gevoel

Wanneer je zonder werk thuis zit en een uitkering krijgt kan dit heel demotiverend werken. Je hebt geen reden meer op vroeg uit bed te gaan en wanneer je dag in dag uit solliciteert zonder succes werkt dit niet motiverend. Veel mensen die thuis zitten krijgen de ene afwijzing na de andere, opzich is dit ook niet zo vreemd. Kijk maar eens hoeveel reacties er op een vacature komen. Wanneer een werkgever kan kiezen uit 300 sollicitaten zit er bijna altijd wel iemand bij die net iets beter aansluit bij de vacature.

Geen of beperkte WW mogelijkheden

Het recht op een WW uitkering wordt steeds verslechterd. Zo kan het zijn dat je maar recht hebt op 3 maanden financiële hulp van het UWV. Je krijgt steeds minder tijd om een nieuwe baan te vinden, natuurlijk is het doel hiervan dat je sneller weer aan het werk bent. Helaas blijkt dit niet altijd zo te zijn. In een economie zoals die nu is lukt het niet altijd om een baan te vinden binnen 3 maanden.

Wat zou je willen worden?

Vaak wordt er gekeken naar wat voor werk je eerder hebt gedaan en naar wat je hebt gestudeerd, maar wat zou je eigenlijk graag willen worden? Misschien ben je wel helemaal klaar met hetgeen wat je altijd al doet. Iedereen kan veranderen door de jaren heen, misschien heb je wel altijd als marketingmanager gewerkt maar wil je nu eigenlijk heel graag iets in de zorg gaan doen? Doe een beroepskeuzetest en ga eens op zoek naar wat je echt wilt of bij je past.

Omscholing

Wanneer je toch denkt dat iets anders beter bij je past kun je gaan kijken naar de mogelijkheden. Kun je misschien een opleiding of cursus gaan volgen? Wat zijn de mogelijkheden bij het UWV? Wat kun je verwachten van het UWV? Wil je een voltijd of een avondopleiding gaan volgen? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Kijk eens naar de mogelijkheden van Fabius opleidingen.

Rate this post

Plaats een reactie