In Nederland zijn er steeds meer mensen die een veiligheidstraingen zoals EHBO of BHV cursus doorlopen. Dit gebeurt zowel via bedrijven als op eigen initiatief. Deze mensen zijn erg belangrijk omdat zij weten wat ze moeten doen bij een ongeval. Lang niet iedereen in Nederland weet hoe ze hierbij moeten handelen, terwijl het wel erg belangrijk is. Wat als uw dochter kokend heet water over haar arm krijgt of uw vader buitenbewustzijn op de grond ligt. Na het volgen van een EHBO of BHV cursus weet je in deze situaties wat je moet doen.
Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?
Bij een EHBO cursus zal de cursist leren om levensreddende handelingen uit te voeren. De cursist zal medische verschijnselen leren onderscheiden en te bestrijden. De verschijnselen die je leert bestrijden lopen uit een van het aanbrengen van een pleister tot het behandelen van brandwonden. Het gebruik van een AED wordt tijdens deze cursus uitvoerig behandelt. Een AED gebruiken doe je namelijk niet zo maar, het is dus belangrijk dat je weet wat je doet. Na het afronden van de cursus blijft het certificaat twee jaar lang geldig, maar tijdens deze twee jaar moet wel een herhalingcursus worden doorlopen.
Een BHV cursus zit iets anders dan een EHBO cursus in elkaar. Een BHV’er moet namelijk een klein brandje kunnen blussen, een pand kunnen ontruimen, levensreddende handelingen uitvoeren(EHBO), en communiceren tijdens een calamiteit. De BHV’er fungeert tevens als aanspreekpunt tot de hulpdiensten zijn gearriveerd. De cursus bestaat uiti de onderdelen; brand bestrijden, levensreddende handelingen en ontruimen en communicatie.
Een BHV’er wordt dus voorbereid op het ontruimen van gebouwen terwijl dit bij een EHBO cursus niet het geval is. Voor beiden is een herhalingscursus vereist om het certificaat te mogen behouden. Op deze manier wordt alles opgefrist en worden de nieuwste technieken aangeleerd. Gemiddeld duren beide opleidingen twee of drie dagen. De kosten worden vaak gedeeltelijk of volledig vergoed door de zorgverzekeraar.