Home » Overige » Veilig thuis voelen

Veilig thuis voelen

Wanneer je een eigen huis hebt is het natuurlijk erg fijn als je je ook daadwerkelijk “thuis” en veilig voelt. Het lijkt vanzelfsprekend maar dit is niet altijd het geval. Voor iedere persoon is een veilig gevoel anders. De een is blij wanneer er een lamp in huis aan is de ander heeft liever 3 sloten op de deur en een rolluik voor ieder raam.

Terreinverlichting

Als je buiten de bebouwde kom in een wat groter huis woont wat niet direct aan een weg ligt heb je vaak een onveiliger gevoel dan wanneer je midden in een dorp woont. Maar hoe kan dat dan? Vaak komt het doordat er weinig licht om het huis zelf heen is. Je hebt een oprit van een meter of 100 waardoor je redelijk ver van de weg af ligt. Lantaarnpalen verlichten het pad dus niet en er hangt al snel een grauwe sfeer. Om je huis heb je één lamp met sensor zodat je zelf de weg goed kunt vinden, maar doordat je rolluiken hebt wordt je hier ‘s nachts niet wakker van. Om er voor te zorgen dat je met een prettiger gevoel naar huis loopt kun je er voor kiezen om terreinverlichting te plaatsen bij de oprit en rond je tuin.

Do’s en don’ts

In de zomer tijden laat men vaak een raam open met de rolluik omhoog. Doe dit alsjeblieft nooit meer. Vooral niet als je er gemakkelijk naar toe kunt klimmen via bijvoorbeeld een schuurtje met platdak. Het is dan verstandiger om een airco of ventilator aan te schaffen zodat het in huis wat koeler aan voelt.

Laat bij ieder raam een rolluik plaatsen. Een rolluik is een extra hindernis voor inbrekers. Deze zijn lastig omhoog te halen vanaf de buitenkant en maken ook dusdanig geluid dat je er hoogstwaarschijnlijk wakker van zult worden.

Zorg voor een goede omheining rond je tuin en een hek bij je oprit. Wanneer je een oprit hebt die naar je schuur leid is het verstandig om ruim van te voren een hek te plaatsen. Op deze manier kan er in ieder geval niemand op je oprit komen met een auto, mits het hek niet geforceerd wordt.

Als je al een hond hebt plaats dan een bordje bij de voordeur en de deur naar de tuin. Op internet vind je allerlei bordjes met teksten als Pas op, hier waak ik. Niet alle inbrekers zullen dit negeren maar de meeste wel. Wanneer een hond blaft wordt er bijna altijd wel iemand wakker.padlock-597495_640

Laat zo min mogelijk spullen in je tuin rondslingeren. Losse stenen of een schep kunnen al gauw gebruikt worden om een ruit in te gooien. Wanneer je er voor zorgt dat deze voorwerpen opgeborgen zijn of niet in het zicht liggen kun je al een hoop schade voorkomen.

Zorg ervoor dat je een alarmsysteem hebt laten installeren. Doe dit zeker wanneer verscheidene buurtbewoners om je heen dit hebben. Bij de huizen zonder alarm zal sneller ingebroken worden dan bij de huizen met alarm. Simpelweg omdat het minder werk is om binnen te komen en de kans om gepakt te worden kleiner is.

Buurtpreventie

Tegenwoordig komen er steeds meer buurtpreventie groepen vanuit de gemeenschap. Mensen die zich hier vrijwillig bij aansluiten gaan ‘s avonds even een extra lange ronde met de hond lopen en houden een oogje in het zeil. Ditzelfde geld voor de opkomende Whatsapp groepen. In diverse gemeenten worden deze opgestart om ervoor te zorgen dat verdachte situaties gemeld worden en in de gaten gehouden kunnen worden. Door dit direct door te spelen is de gehele buurt er van op de hoogte en kan het kwaad sneller voorkomen worden.

Rate this post

Plaats een reactie