Home » online daten » Veilig op wintersport, ook al ga je iets verder dan anderen

Veilig op wintersport, ook al ga je iets verder dan anderen

Afgelopen wintersportseizoen zijn we toch op redelijk grote schaal geschrokken van enkele tragedie in het hooggebergte. En het grootste aantal slachtoffers wordt getroffen door lawines, een verschijnsel dat in ons platte land volstrekt onbekend is. Natuurlijk kan geen organisatie of bedrijf je verzekeren, zodat dit je niet overkomt. Je kunt je wel verzekeren tegen de gevolgen die dit soort gebeurtenissen hebben.

Er zijn ook Nederlanders die het kunnen navertellen als ze zijn gered uit de sneeuwhopen van een lawine. Maar de kans is toch levensgevaarlijk groot dat je door toedoen van een lawine er niet meer bent. De naam die bij velen in dat geval te binnen schiet is die van Prins Friso, die in Oostenrijk ernstig gewond raakte na een lawine en laten overleed aan hersenletsel. Verzekeraars waarschuwen daarom steeds indringender voor lawines. Ook aan preventie wordt meer aandacht besteed. Speciale skipakken zijn tegenwoordig uitgerust met een soort airbags die razendsnel worden opgeblazen als een lawine wordt gedetecteerd. Op die manier wordt voorkomen dat je verdwijnt onder de sneeuw en je de lucht wordt afgesloten.

De waarschuwing blijft nodig, zo is te zien aan het aantal slachtoffers dat ook dit jaar weer is gevallen. Opvallend is daarbij dat de doden niet te betreuren zijn in gebieden met zeer grote risico’s op lawines, maar dat de kans daarop op gemiddeld werd ingeschaald. Maar de natuur is onvoorstelbaar. Daar moet nog een opmerking bovenop worden gemaakt: je moet de risico’s ook niet opzoeken.

De meeste slachtoffers vallen namelijk doordat de sneeuw offpiste wordt betreden. En dan vallen meteen ook de meeste verzekeraars af met hun dekking. Gezien de grote gevaren en de grote gevolgen van een lawine ligt het dus ook voor de hand dat je niet de risico’s opzoekt. Dat is een feit. Want daarnaast wel een prima alternatief is, is een uitgebreide reisverzekering voor sporten die net een tikje riskanter zijn. Want als je snowboarder bent en vaak te vinden bent op de halfpipe, is extra dekking mooi meegenomen. Met de extra dekking voorkom je dat verzekeraars je claim afwijzen, omdat je meer risico hebt genomen dan anderen. Het voorkomt daarnaast dat je bepaalde sporten, zoals met tricks of met inbegrip van schansen, moet laten. Dat hoeft niet, want verzekeraars zijn erop voorbereid. Sterker nog, een verzekering voor gevaarlijke sporten is ook nog eens best goedkoop.

Dat is het beste van twee werelden; je weet aan de ene kant dat je goed verzekerd bent, met de gedachte dat je je helemaal kunt geven aan je sport. Je hoeft je niet in te houden en voor het geld hoef je het niet te laten. Tel uit je winst.

Rate this post

Plaats een reactie