Home » bromfietsverzekering » Veelbelovende mbo-opleidingen‏

Veelbelovende mbo-opleidingen‏

Arbeidsperspectief mbo-opleidingen

Op de website van werk.nl stond recent een artikel over mbo-opleidingen met het meeste arbeidsperspectief.   Het onderzoek werd in december 2013 uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).  Doel was de arbeidsmarkt te onderzoeken voor het mbo onderwijs. Sommige beroepen op de lijst waren best verrassend terwijl andere behoorlijk tegenvielen. Een goede opleiding die aansluit op de arbeidsmarkt wordt steeds belangrijker. De economie groeit weliswaar in 2015 en 2016 maar tegelijkertijd werken veel ouderen langer door en bedrijven nemen minder personeel aan.

 
Beste baankansen
Laat ik eerst beginnen met de mbo-opleidingen die de beste vooruitzichten hebben op een baan in 2018. Op nummer een stond de opleiding apothekersassistente. Het perspectief op werk voor deze baan werd (als enigste) beoordeeld als ‘zeer goed’. In 2018 zal er voor dit beroep een grote vraag zijn naar geschoold personeel terwijl er maar weinig schoolverlaters zullen zijn met zo’n diploma. Het predikaat ‘ goed’ werd gegeven aan de opleidingen dokters- tandarts- en dierenartsassistent, secretarieel werk, verpleging, brood en banket, voeding, natuur en milieu, laboratorium en een aantal banen in de techniek. De kansen op werk in de administratie en logistiek werd minder hoog ingeschaald en kreeg van het onderzoekscentrum het oordeel ‘redelijk’.
Banen met de minste vooruitzichten
Er waren ook een aantal opleidingen waarvan de vooruitzichten op werk niet zo best waren. Mbo studenten die communicatie studeren zullen straks veel moeite hebben om een baan te vinden. In de loop van de jaren is de markt overspoeld met schoolverlaters die communicatie als hoofdrichting hadden.  Ook schoolverlaters met sociaal-pedagogische  beroepen zullen het zwaar krijgen evenals de sectoren toerisme recreatie, horeca,  grafische techniek en installatietechniek. Verrassend vond ik de uitslag van het ROA dat de arbeidsperspectieven met een mbo-opleiding ICT slecht waren in 2018. In het hbo is juist veel vraag  naar technisch specialisten, programmeurs en web developers.
Rate this post

Plaats een reactie