Home » Internet » Usenet een netwerk ouder dan het WWW

Usenet een netwerk ouder dan het WWW

Ver voor het world wide web ontstond, was er al usenet.
Usenet is een enorm netwerk dat is opgedeeld in nieuwsgroepen.
Alle nieuwsgroepen hebben een thema. Vroeger, voor forums en reguliere email, gebruikten geeks usenet om berichten met elkaar uit te wissen. Ze communiceerden middels nieuwsgroepen, iemand stelde een vraag en vele andere geeks, veelal programmeurs en ontwikkelaars konden dan reageren.

Usenet groeide uit tot meer

usenetVandaag de dag wordt usenet bijna niet meer gebruikt voor het uitwisselen van text bestanden.
Rond 1998 kregen mensen in de westerse wereld steeds snellere internetverbindingen.
Men begon bestanden uit te wisselen middels usenet nieuwsgroepen, binaire bestanden.
In het begin waren dat PDF bestanden, e-books dus maar later gingen mensen complete CD’s uitwisselen. Vandaag de dag zijn internetverbindingen zo snel dat mensen complete HD DVD’s uploaden of downloaden binnen een kwartier. Mede omdat usenet  een gedecentraliseerd netwerk is, kan niemand het stoppen, er is geen server, usenet bestaat uit een netwerk van servers die over de hele wereld verspreid zijn. Zo’n server noemt men een ‘nieuws’server omdat een dergelijke server je de mogelijkheid geeft om te downloaden uit ‘nieuws’groepen.

Hoe kom ik bij die bestanden?

Het is niet moeilijk om bestanden te downloaden uit nieuwsgroepen.
Eigenlijk heb je maar 2 zaken nodig. Een download programma genaamd Spotnet en daarnaast een nieuwsserver. Een nieuwsserver kost meestal geld omdat deze worden aangeboden door gespecialiseerde usenet bedrijven. Meestal vragen ze een bedrag van 5 euro per maand voor onbeperkt downloaden. Er zijn echter bedrijven die graag meer klanten willen en daarom proberen nieuwe klanten te werven met een gratis nieuwsserver. Bij sommige van die bedrijven mag je gratis een paar weken downloaden, bij andere mag je een bepaalde hoeveelheid data downloaden.
Het is een mooie manier om te kijken of usenet iets voor je is, zonder er direct geld aan uit te hoeven geven.

Rate this post

Plaats een reactie