Home » Gezondheid » Uit de schulden komen

Uit de schulden komen

Geld lenen lijkt zo makkelijk. Je geeft het uit en je denkt vooral niet aan de opstapelende schulden. Vaak weet je dat je bepaalde spullen niet kunt kopen of dingen niet kunt doen, maar aangezien het geld voorhanden ligt, doe je het toch. Het afbetalen komt later wel. Totdat je je beseft dat het zo niet langer kan. Er zit een keerzijde aan geld lenen. Je wilt graag voorkomen dat incassobureaus schulden bij je komen verhalen. Als je nog niet op dit punt bent beland, kun je zelf je schulden aanpakken. Voordat het te laat is.

Maak een overzicht en bespaar op onnodige uitgaven
De eerste stap die je moet zetten om je schulden aan te pakken is het op een rijtje zetten van je financiën. Doe dit desnoods met de hulp van iemand die hier verstand van heeft. Ga er eens goed voor zitten. Maak een overzicht van de schulden die je hebt en van wat je maandelijks binnen krijgt en wat eruit gaat. Zo wordt gelijk duidelijk wat je in een maand overhoudt of wat je tekort komt. Ook kun je zo direct zien hoeveel je kan besparen op je uitgaven. Wanneer je een overzicht maakt, zie je ineens een hoop onnodige uitgaven. Door het laten van deze uitgaven zet je al een stap in de goede richting. Ga bijvoorbeeld wat goedkoper boodschappen doen of zeg een onnodig abonnement op.

Meer geld verdienen en schuldeisers benaderen
Bekijk vervolgens of er een mogelijkheid is voor het verdienen van meer geld. Bijvoorbeeld meer uren draaien bij je huidige baan of een extra baantje aanpakken. Check ook of je recht hebt op eventuele toeslagen van de overheid. Alles is mooi meegenomen en mensen weten vaak niet dat ze recht hebben op bepaalde bedragen. De volgende stap is het opnemen van contact met schuldeisers. Leg ze netjes uit waarom je niet hebt kunnen betalen en vraag om een betalingsregeling. Misschien is er een optie om de openstaande schulden in termijnen te betalen. Of maak zelf een rekensom en stel deze regeling voor. Vaak zijn schuldeisers erg blij met een initiatief vanuit debiteuren en daardoor sneller welwillend om een passende regeling te treffen samen.

Soms zit je echter zo diep in de schulden dat betalingsregelingen en bezuinigingen bij lange na niet genoeg zijn. In dit geval is het van belang dat je om hulp vraagt en deze ook gelijk inschakelt. Hoe eerder je je schulden aanpakt, hoe groter de kans is dat je ze kunt oplossen. Bel je gemeente en vraag waar je terecht kunt voor schuldhulpverlening. Doe dit op tijd, want vaak is er een wachtlijst.

Rate this post

Plaats een reactie