Home » Huis » Tips tegen slapeloosheid

Tips tegen slapeloosheid

Een goede slaap is belangrijk voor je gezondheid en je welbevinden. Slapeloosheid is dan ook een grote vijand van de mens. Vooral mensen met een druk programma, angsten, een depressie of allerlei andere problemen lijden aan slapeloosheid. Ze worden ’s nachts vaak wakker, liggen te piekeren, te woelen of te zweten. Door een slechte nachtrust kan je erg prikkelbaar worden en presteer je slechter. Door slecht slapen kunnen je hersenen de prikkels van de dag niet goed verwerken. Chronisch slaapgebrek overprikkelt je hele systeem met allerlei gezondheidsklachten als gevolg, zowel lichamelijk als psychisch. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede nachtrust.

Zorg voor de juiste slaapomgeving
Een goede tip voor een betere nachtrust is om te zorgen voor een goed matras. Deze moet niet te zacht zijn, maar ook niet te hard. Als een matras niet goed is, word je vaak wakker en dit verstoort een goede slaap. Zorg ook dat je kussen lekker ligt. Deze moet goed ventileren, zodat je ’s nachts niet teveel zweet. Zorg ook voor een goede ventilatie in de slaapkamer. Zet een raam open voor frisse lucht zodat je het niet te warm krijgt. Besteed ook aandacht aan een goed dekbed. Kortom, creëer een fijne slaapomgeving voor jezelf.

Ben consequent
Een andere tip: ga niet te vroeg naar bed, ook al ben je moe. Ga steeds op dezelfde tijd slapen en sta op dezelfde tijd op. Drink vanaf een uur of vier geen cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee of cola. Ook voedsel dat koolhydraten bevat kun je beter niet eten in de twee uur voor het naar bed gaan. Ga overdag niet slapen, kies hooguit voor een kort dutje in de middag wanneer je een slechte nacht hebt gehad of het erg druk hebt. Het is goed om even tot rust te komen wanneer je het erg druk hebt, zodat je niet de hele dag door rent.

Zorg voor rust
Zorg ook voor voldoende beweging overdag, maar zorg dat je ’s avonds rustige activiteiten hebt. Vlak voor bedtijd nog een blokje om is prima voor de bloedsomloop, maar vul je avond op een rustige manier in. Beeldschermen later op de avond zijn uit den boze. Het licht van een pc, een telefoon, maar ook van een tv kan een slechte invloed hebben op je nachtrust. Een boek is dan beter. Vlak voor het slapengaan een saai boek lezen werkt erg slaapverwekkend. Ook een luisterboek kan goed helpen om in slaap te vallen. Je hebt daar speciale koptelefoons voor, zodat je geen last hebt van een knellende koptelefoon. Drink ook niet teveel later op de avond, zodat je er ’s nachts niet uit hoeft om te plassen.

Rate this post

Plaats een reactie