Home » Internet » Teletext

Teletext

Teletext

Bijna alle televisiezenders in Nederland hebben het: Teletext, oftewel Teletekst. Dit systeem is een mogelijkheid waarbij gebruikers informatie kunnen krijgen door een bepaalde cijfercombinatie in te toetsen op de afstandsbediening. Vaak denken lezers dat teletext een apart systeem is dat op te vragen is door op de knop op de afstandsbediening te drukken.

 

Wat maar weinig mensen weten, is dat het systeem eigenlijk bestaat uit zwarte lijnen die buiten beeld vallen. Die zwarte lijnen worden tot een aparte pagina gebundeld door deze dienst te openen.

 

Wat staat erop?

Op NOS Teletext staat allerlei informatie. Zo staan op NPO1, NPO2 en NPO3 de programma’s tot een week van tevoren weergegeven. Omdat de NOS maar één signaal uitzendt betreft deze dienst, hoeft de kijker niet voortdurend van zender te wisselen. Door bij de programmering de cijfercombinaties achter het betreffende programma in te toetsen, verschijnt er weer informatie over het programma op het scherm.

 

Teletext begint bij pagina 101, goed geschreven Teletekst 101. Op deze pagina staat het belangrijkste nieuws uit de wereld, verzameld door de NOS-redactie. Ook hier staan weer nummers, die verwijzen naar het hele verhaal van betreffende kop.

 

De NOS heeft een zeer uitgebreide redactie en kan om die reden behoorlijk wat content aanbieden. Zo staat er op dit systeem bijvoorbeeld ook informatie over het weer voor de aankomende dagen en de sportuitslagen van de Jupiler League en de Eredivisie.
Teletext van de NOS

BBC

Teletext is in 1972 ontwikkeld door de Britse staatsomroep, de BBC. Het idee was oorspronkelijk om programma’s te ondertitelen, zodat ook doven en slechthorenden precies zouden weten wat er gezegd wordt in de programma’s. In dat jaar ging het eerste programma met deze ondersteuning de lucht in.

 

Het systeem werd zo’n succes, dat de inhoud al snel werd uitgebreid. Inmiddels gebruiken televisiezenders over de hele wereld dit systeem. Toch is de BBC nog steeds de omroep die het vaakst gebruikmaakt van de dienst. De omroep besloot wel de nieuwsdienst op Teletext, Ceefax, te sluiten.

 

In Nederland hebben niet alleen publieke omroepen deze dienst tot de beschikking. Ook commerciële omroepen zoals SBS en NET5 hebben een eigen teletextsignaal.

Rate this post

Plaats een reactie