Er is een hoop vraag naar technisch personeel, zoals bijvoorbeeld ingenieurs of technisch vertalers. De tekorten lopen hoog op. In de installatiebranche wordt bijvoorbeeld al een tekort van 15.000 verwacht voor de komende vier jaar.
Groei
Verschillende branches in de techniek zijn flink aan het groeien, maar het aantal bekwame vakmensen blijft achter. De grootste ergernis van het technische bedrijfsleven is dan ook dat er onbekwame mensen op technische vacatures afkomen. Er moet een groot aantal vacatures vervuld worden. De sollicitatieprocedure is een proces dat veel tijd kost. Het is dan erg frustrerend als er mensen reageren die niet over de juiste kwalificaties beschikken.
Kansen
Dat mensen die niet gekwalificeerd zijn voor een technische opleiding wel op technische functies reageren, kan ook een kans zijn. Er zijn dus meer mensen geïnteresseerd om in de techniek te werken dan verwacht. En aangezien er grote tekorten zijn, kan dit een punt zijn waarop winst behaald kan worden. Er moet dan wel tijd en moeite gestoken worden in het opleiden van deze mensen. Met de juiste motivatie van beide kanten kan dit zeker geschikte medewerkers opleveren. Vacatures kunnen op deze manier sneller ingevuld worden. Gemiddeld zet een 22 procent van de technische organisaties elk jaar drie tot vijf vacatures uit. Een kwart van deze bedrijven geeft aan dat zij minstens een half jaar tot een jaar de tijd nodig hebben om een vacature te vervullen. Door meer tijd en moeite in potentiële kandidaten te steken kan dit aanzienlijk verkort worden.
Jongeren
Ook is het belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor een baan in de techniekwereld. Er moeten veel jongeren opgeleid worden voor innovatieve functies in techniek, zodat er aan de toekomstige vraag voldaan kan worden. Er zijn bijvoorbeeld opleidingen waarbij jongeren deels naar school gaan en deels werken, zodat zij wel meteen salaris ontvangen en praktijkervaring opdoen. De aanmeldingen beginnen hierbij al te stijgen, maar er is nog veel winst te behalen.