Het uitkiezen van een (nieuwe) energiemaatschappij zien veel mensen als een minder leuke bezigheid. Het kost tijd en dat is nou juist het probleem. Tegenwoordig heeft men steeds minder tijd en wordt de tijd die er is liever besteed aan zaken die we als nuttig zien. Toch is het uitkiezen van de juiste energiemaatschappij belangrijk. Het bespaart een hoop gedoe én kan u zelfs geld besparen. Hoe u dit effectief en efficiënt kunt doen? Dat leest u in het stappenplan in dit artikel.
Stap 1 Maak uw energie jaarverbruik inzichtelijk
Voordat u energiemaatschappijen kunt gaan vergelijken dient u een aantal stappen voorafgaand te doorlopen. De eerste stap is uw energie jaarverbruik inzichtelijk maken. Dan weet u namelijk precies hoeveel energie u per jaar verbruikt. U denkt nu waarschijnlijk: Hoe ga ik daar ooit achter komen? Dat is niet gek, het is logisch dat u dit niet precies weet. De oplossing is dichterbij dan u denkt. Bel uw huidige energiemaatschappij gewoon op om uw jaarverbruik op te vragen. Deze kan u precies vertellen hoeveel u op jaarbasis verbruikt. Dit geeft u handvatten om naar een nieuwe energiemaatschappij te zoeken.
Stap 2 Bedenk wat voor soort energiecontract u wilt
Bij de tweede stap kiest u wat voor soort contract u wilt gaan afsluiten met een (nieuwe) energiemaatschappij. Er zijn meerdere soorten contracten waaruit u bij de meeste energiemaatschappijen uit kunt kiezen. U kunt sowieso altijd kiezen tussen een contract voor onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd. Daarnaast kunt u vaak kiezen tussen vaste of variabele energietarieven. Bij sommige maatschappijen is het zelf mogelijk om een combinatiecontract af te sluiten of om energie middels prepaidtegoed af te nemen. Zoek goed uit wat voor uw situatie het beste contract is en neem voor advies contact op met de voor u potentiële energiemaatschappijen.
Stap 3 Wees op de hoogte van algemene voorwaarden
De derde stap houdt in dat u goed moet kijken naar de algemene voorwaarden van uw potentiële energie maatschappij. Let hierbij bijvoorbeeld op de volgende punten:
- Ontvangt u een boete bij eenmalig niet tijdig betalen?
- Wat zijn de betalingsmogelijkheden en eventuele bijkomende kosten?
- Zijn er overstapkosten aan verbonden als u een nieuw contract afsluit?
- Zo ja, zijn deze eenmalig of zijn er andere jaarlijkse kosten die u moet maken?
- Wat zijn de afspraken rondom het (vroegtijdig) opzeggen van uw contract?
- Wordt uw contract automatisch verlengd als het contract eindigt of moet u dit zelf doen?
Stap 4 Bekijk de kosten van een energiecontract goed
Kijk goed naar kortingen, prijsgaranties en variabele prijzen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Het kan namelijk zijn dat u een aantrekkelijke korting ziet staan, maar dat dit niet in euro’s blijkt te staan, maar in centen. Dat kan een flinke tegenvaller zijn. Ook contracten met prijsgaranties dient u goed te overwegen. Het voordeel hiervan is dat u altijd een vaste prijs blijft betalen, gedurende de looptijd van uw contract. Zo weet u precies wat u moet betalen. Maar een nadeel hiervan kan zijn dat de prijs ook niet verandert als energie goedkoper wordt. U profiteert daar dan niet van. Overweeg dit dus goed. Ook achter een contract met variabele prijzen kunnen addertjes zitten. Kijk hier aandachtig naar, zodat u weet wat u afsluit.
Stap 5 Vergelijk verschillende energiemaatschappijen
De laatste stap voor het kiezen van een (nieuwe) energieleverancier is het vergelijken van verschillende aanbieders. Maak het uzelf makkelijk en vergelijk twee a drie energiemaatschappijen met elkaar. Kies er niet meer dan dit, dan is er bijna geen beginnen aan. Nog handiger is het wellicht om een energiemaatschappij vergelijkingssite te raadplegen. Dan hoeft u vaak enkel een paar gegevens zoals postcode, huisnummer, huidige energieleverancier, gezinsgrootte en uw jaarverbruik in te vullen. Daarna volgt, oplopend in prijs, een duidelijk overzicht van energiemaatschappijen die het beste bij uw verbruik passen.