Home » Cultuur en maatschappij » Spooksteden weer bewoond door inhuren Westerse gezichten

Spooksteden weer bewoond door inhuren Westerse gezichten

China heeft laatste jaren letterlijk flink aan de weg getimmerd. Nieuwe steden rezen als paddenstoelen de grond uit, maar er was echter één probleempje: er waren geen gegadigden die deze nieuwe steden wilden bewonen. Deze ontwikkeling resulteerde in een groot aantal ontstane spooksteden verspreid over heel China. De steden zien er hypermodern uit met grote woontorens waar geen mens in woont, maar nu hebben de Chinezen dé manier gevonden om de woningen toch aan de man te brengen. Huur buitenlanders in!

Documentaire

Een buitenlander doet wonderen voor de uitstraling. Wanneer je een groepje buitenlandse, blanke mensen inhuurt en deze in en om de leegstaande woontorens zet, krijgt het hele project een internationaal tintje wat het direct aantrekkelijker maakt voor mensen om ook een dergelijke woning te kopen. Regisseur David Borenstein vond dit fenomeen zo fascinerend dat hij er wel brood in zag er een reportage over te maken en dat is wat hij deed. Hij filmde in West-China de documentaire over de ‘huur-een-buitenlander-industrie’. Wat hij ontdekte was dat er daadwerkelijk bedrijven zijn ontstaan die buitenlanders inhuren om bijeenkomsten te organiseren speciaal voor de projectontwikkelaars die kopers zoeken. Het kost wel wat, maar de kans op succes is groot. Waar de Chinezen zonder de buitenlanders de leegstaande steden zien als spooksteden, verandert dit meteen als er bijvoorbeeld Nederlanders rondlopen.

Nep

Hoe lang dit goed gaat zal de tijd leren. De buitenlanders worden geïntroduceerd als ondernemers, sporters, inwoners van de stad en diplomaten. De ‘beroemde acteurs’ waren het meest gewild. De mensen die zich laten inhuren zijn uiteenlopend van modellen tot muzikanten. Het is helemaal niet moeilijk om ze voor de gek te houden. Als je een westers gezicht hebt, ben je al meteen populair, ook al kan je niks en is niets echt. Dat neppe aspect komt ook duidelijk naar voren in de documentaire van Borenstein. De geïnteresseerde kopers werden regelmatig voor de gek gehouden door te zeggen dat men aan het filmen was van de internationale pers, zo interessant was het bouwproject. Ondertussen zit er nog geen cilinderslot in de deuren, omdat er niemand woont.

Rate this post

Plaats een reactie