Home » Huis » Soorten eetstoornissen

Soorten eetstoornissen

Een eetstoornis is een ernstige stoornis die helaas nog veel voorkomt. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Denk aan anorexia en boulimia. Toch betekent een eetstoornis niet altijd dat je weinig eet, een eetstoornis kan zich ook uiten in de vorm van opzettelijk te veel eten. We gaan het hebben over een aantal soorten eetstoornissen.

 

Anorexia nervosa

De bekendste eetstoornis is anorexia nervosa. Mensen met anorexia zijn enorm bang om dik te worden en hebben een vertekend lichaamsbeeld. Ze eten weinig of niets en sporten hier soms obsessief bij. Sommigen nemen laxeermiddelen om sneller af te vallen. Afvallen is een verslaving geworden voor mensen met anorexia. Anorexia wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid en het gevoel geen controle meer te hebben over het leven. Door af te vallen is er voor mensen met anorexia in ieder geval het gevoel van controle over het eigen lichaam. Anorexia is fysiek en emotioneel een aanslag op het lichaam. Dagen bestaan uit het tellen van calorieën en liegen over eten. Lichamelijke klachten zoals extreem gewichtsverlies, duizeligheid, haaruitval, botontkalking, vermoeidheid en het uitblijven van de menstruatie komen veel voor bij anorexia. Emotioneel gezien kunnen anorexiapatiënten depressief worden of geen uitweg meer zien.

 

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa lijkt op anorexia op het gebied van het obsessief willen afvallen, echter is de uitvoering hiervan verschillend. Boulimia is namelijk een eetverslaving, wat weer het tegenovergestelde is van anorexia. Iemand die boulimia heeft, heeft enorme eetbuien waarbij grote hoeveelheden ongezond voedsel worden genomen. Er is geen controle meer over de eetbui. Na de eetbui ontstaat een schuldgevoel. Dit kan resulteren in drie dingen. Of er wordt overgegeven, of er volgt een periode van niets tot weinig eten, of er wordt fanatiek gesport. Dit om te voorkomen dat de eetbui leidt tot gewichtstoename. Boulimia wordt veroorzaakt door stress, emotionele problemen of een verstoord zelfbeeld. Het verraderlijke van boulimia is dat het minder zichtbaar is dan anorexia, omdat je met boulimia beter op gewicht blijft. Mensen met boulimia hebben door het overgeven regelmatig last van hun keel en stem en hebben vaak een slecht gebit. Andere lichamelijke klachten kunnen buikklachten, haaruitval, duizeligheid en hartritmestoornissen zijn. Ook kunnen ze een nog lager zelfbeeld ontwikkelen en depressief worden.

 

Binge eating disorder

Binge eating disorder lijkt best veel op boulimia, met als verschil dat het doel niet afvallen is. Mensen met binge eating disorder hebben enorme eetbuien, waarna ze juist niet gaan braken of sporten. Ze zijn dan ook vaak te dik. Er is geen controle meer over het eten en het beheerst het hele leven. Dit kan leiden tot schuldgevoelens, depressiviteit en isolement. Vaak is binge eating disorder een oorzaak van een laag zelfbeeld en het niet om kunnen gaan met stress of emoties. Door het overgewicht kunnen meerdere lichamelijke klachten ontstaan zoals vermoeidheid, rugklachten, gewrichtsklachten, buikklachten spataderen en een hoge bloeddruk.

 

Een eetstoornis is een ernstig probleem, mensen met een eetstoornis hebben gelijk professionele hulp nodig. Zo niet, dan kan de eetstoornis leiden tot ernstige fysieke complicaties, zoals het uitblijven van de menstruatie en serieuze buikklachten, of zelfs tot de dood. Professionele hulp kan variëren van het inschakelen van een diëtist die de patiënt coacht, tot het overgaan tot een opname in een centrum voor eetstoornissen.

Rate this post

Plaats een reactie