Home » Gezondheid » Slaapmiddel gebruiken

Slaapmiddel gebruiken

Niet iedereen slaapt even goed. De een valt binnen 5 minuten als een blok in slaap terwijl de ander nog uren ligt te piekeren. Dit kan van allerlei oorzaken hebben. Denk hierbij aan zaken zoals: angstgevoelens, stress of slaapapneu, maar ook een verkeerde matras of rumoerige omgeving kunnen hier van invloed op zijn. Om er voor te zorgen dat je ondanks alles toch goed slaapt kun je gebruik maken van slaapmiddelen. Laat je hiervoor wel adviseren door een arts.

Benzodiapines

Slaapmiddelen worden ook wel benzodiazepines genoemd. Deze middelen zorgen er niet voor dat het probleem volledig weg gaat maar ze verzachten wel de symptomen. Wanneer je een van deze middelen op advies van de arts mag gebruiken zul je merken dat je vaak binnen één uur al slaperig wordt. Als je langdurig gestrest bent kunnen deze middelen je slaap zeker verbeteren. Het nadeel hiervan is dat je ze maar 2 weken aan een stuk mag gebruiken. Hierna worden ze verslavend en zal de werking ook minder effectief zijn omdat je er aan gewend raakt.. Veel mensen krijgen zelfs angstige gevoelens wanneer ze het een dag niet gebruiken omdat ze dan bang zijn dat ze niet goed zullen slapen.

Van deze middelen is bekend dat er bepaalde bijwerkingen aan vast zitten. Zo reageer je vaak langzamer en neemt het concentratievermogen af. Meestal wordt autorijden te zeerste afgeraden en soms ook fietsen. Lees dus altijd goed de bijsluiter door, omdat middelen die je ‘s avonds in neemt vaak de volgende dag nog versuffend werken. Bij langdurig gebruik van Wanneer je langdurig gebruik van benzodiapines kun je tevens depressief raken of vergeetachtig worden.

Advies

Gebruik slaapmiddelen als laatste red middel.Probeer eerst zelf het probleem op te vinden en dit op te lossen. Wanneer je van mening bent dat je het niet zelf op kunt lossen of je weet simpelweg niet wat het probleem is ga je naar de dokter. Je dokter zal je adviseren hoe verder te gaan. Vaak zul je eerst oplossingen voorgeschoteld krijgen zoals: een matras kopen bij een erkende dealer, mediteren, gezonder eten, meer sporten en ga zo maar door. Jouw dokter kent alle feiten en zal je van het beste advies voorzien.

Wanneer je benzodiapines mag gebruiken moet je er op letten dat je het niet langer dan één week achterelkaar gebruikt, probeer het af te wisselen.

Nuttig geen alcohol of drugs. Over het algemeen is wel bekend dat dit bij bepaalde medicijnen een negatieve invloed heeft maar niet bij allen. Probeer ondertussen nog steeds het daadwerkelijke probleem te vinden. Deze medicijnen zullen er niet voor zorgen dat het weggaat maar ze onderdrukken de symptomen wel.

Rate this post

Plaats een reactie