Home » Educatie en werk » Schietende agent vrijgesproken

Schietende agent vrijgesproken

Een agent uit Kerkrade heeft in augustus 2013 op een bijrijder geschoten, maar is onschuldig verklaard en krijgt dus geen straf opgelegd. Eerder werd er twee jaar celstraf tegen de desbetreffende agent geëist. De juridische vertalingen hiervan zijn dat de agent handelde uit noodweer en dat het geen poging tot doodslag was.

22 augustus 2013
In augustus 2013 moest er iemand gearresteerd worden, dit gebeurde op de parkeerplaats van een coffeeshop in Heerlen. De reden hiervan was dat deze persoon de avond ervoor een ramkraak had gepleegd in Simpelveld. Ook had deze verdachte nog een jaar gevangenisstraf staan. Echter probeerde deze persoon op het arrestatieteam in te rijden, waarop de agent besloot om te schieten. Hij raakte hierbij de bijrijder, en niet de bestuurder. Deze moest met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht worden.

Geseponeerd
In eerste instantie was de zaak geseponeerd door justitie. Het slachtoffer stapte echter naar de rechter om vervolging op de agent af te dringen waardoor deze in 2015 veroordeeld werd tot twee jaar celstraf. Echter heeft het Openbaar Ministerie hier hoger beroep voor aangetekend omdat zij ervan overtuigd waren dat de agent uit noodweer handelde en dat het absoluut geen poging tot doodslag was. De advocaten van het slachtoffer vonden echter dat er juist geen sprake was van noodweer en dat er geen reden was om te schieten. Dit hebben zij afgeleid uit opnames van beveiligingscamera’s.

Vrijgesproken
Uiteindelijk is de agent in hoger beroep vrijgesproken van poging tot doodslag en wordt ontslagen van rechtsvervolging. De tegenpartij is het hier uiteraard niet mee eens, maar de rechtbank heeft dit in hoger beroep besloten waardoor deze uitspraak definitief is. Het slachtoffer is hersteld van zijn verwondingen en heeft hier geen last meer van. Zowel de rest van het arrestatieteam, de verdachte en omstanders zijn niet gewond geraakt bij de actie. Er is alleen materiële schade aan de auto.

Rate this post

Plaats een reactie