De overheid gaat zich in toenemende mate bemoeien met vechtsport beoefening in Nederland. Het aantal mensen dat op vechtsport gaat groeit enorm. Waarschijnlijk heeft dit mede te maken dankzij de successen van Nederlandse vechtsporters in een aantal belangrijke vechtsporten zoals K1, MMA en kickboksen. Zo komen er onder andere veel meer regels voor vechtsporten. Een van die regels is een speciaal keurmerk die vechtsportscholen moeten aanvragen, voordat zij vechtsportlessen mogen geven.
Regels en richtlijnen voor vechtsportevenementen
De overheid wil ook onder andere richtlijnen opstellen die moeten gelden voor vechtsportevenementen. Er moet bijvoorbeeld een vergunningsplicht gelden wanneer men sportgala’s wil organiseren. Tevens moet er een speciaal systeem opgezet worden, voor vergunningen voor coaches/trainers en scheidsrechters. Dit plan heeft de minister van sport (Edith Schippers) ingediend bij het NOC * NSF en tevens bij de vechtsportorganisaties.
Waarom bemoeit de overheid zich met vechtsport?
Minister van Sport Edith Schippers geeft aan dat bij vechtsporten steeds vaker verkeerde zaken gesignaleerd worden. Aangezien de vechtsport groeit, groeit ook de mate van geweld. Dit draagt bij aan een onveilig gevoel. Doordat de vechtsport groeit, neemt ook het aantal vechtsporttrainers en coaches toe. Veel van die coaches en trainers zijn onopgeleid, niet gecertificeerd en leveren slechte kwaliteit. Dit neemt automatisch veel gezondheidrisico’s met zich mee en zelfs in bepaalde mate criminaliteit. Met name voor jongeren moeten de gezondheidsrisico’s ingedamd worden. Zo is het plan om trappen en stoten tegen het hoofd te verbieden bij vechtsporters die niet ouder zijn dan 17 jaar. Tevens moeten deelnemers medisch gekeurd worden. Een belangrijke regel is ook onder meer het verplichten van het bijhouden van de historie van sporters in de vechtsport.