Home » Educatie en werk » Recht op schoon drinkwater nog steeds onzeker na voorgestelde wijziging

Recht op schoon drinkwater nog steeds onzeker na voorgestelde wijziging

Een voorgestelde wijziging in de ‘Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van drinkwater’ lost nog steeds niks op voor het recht op schoon drinkwater in Nederland. Recht op schoon drinkwater is cruciaal. Water is een eerste levensbehoefte en een mensenrecht. Echter is de wijziging enkel een pleister op de wonden in plaats van het aanpakken van het probleem.

Wat houdt de regeling in?

In Nederland hebben we de ‘Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van drinkwater’. Hierin is de afsluiting van water van huishoudens vanwege wanbetaling vastgesteld. Het houdt in dat het afsluiten van water zoveel mogelijk wordt voorkomen. Eerst moet contact worden opgenomen met de wanbetaler en gestimuleerd worden dat er wordt betaald, desnoods via een regeling. Als er een regeling wordt getroffen, mag er geen water worden afgesloten. Wanneer dit niet lukt, dan mag er tot afsluiting worden overgegaan. Dit mag niet bij kwetsbare consumenten met ernstige gezondheidsrisico’s. Echter worden kinderen hier niet in opgenomen.

De wijziging

Er is nu een voorgestelde wijziging in de regeling die het recht op schoon drinkwater nog steeds niet verbeterd. Het is enkel een troost. In de regeling staat dat mensen met betalingsachterstanden afgesloten kunnen worden van water, maar in de wijziging wordt voorgesteld dat opslagmiddelen van ten minste 12 liter per persoon ter beschikking worden gesteld aan mensen die worden afgesloten van water. Op deze manier hebben ze in de eerste 4 dagen in ieder geval water. Dit is al een verbetering, maar toch is dit nog steeds geen oplossing die het probleem bij de basis aanpakt en dat is een gemiste kans.

Passende oplossing

Er moet een tijdige signalering komen van mensen met schulden, zodat de afsluiting van water voorkomen kan worden. Dit kan worden gerealiseerd door een goede samenwerking tussen de gemeente en drinkwaterbedrijven. Als de gemeente een goede schuldhulpverlening biedt, kunnen mensen met schulden worden geholpen. Met het afsluiten van water komen deze mensen alleen maar verder in de problemen. Je helpt wanbetalers niet met het sturen van een herinnering en ook niet met deze voorgestelde wijziging.

Het scheelt ook al enorm veel als medewerkers van bijvoorbeeld een drinkwaterbedrijf goed op de hoogte zijn van alle actuele wettelijke normen en regelgeving. Vakbekwame medewerkers kunnen het verschil maken bij cruciale situaties, zoals het afsluiten van drinkwater. Zorg er als bedrijf dus altijd voor dat medewerkers een certificaat vakbekwaamheid op zak hebben. Dit valt in elke branche te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een certificaat vakbekwaamheid gastechniek of een certificaat vakbekwaamheid gevaarlijke stoffen.

Rate this post

Plaats een reactie