Home » Gezondheid » Praktisch pedagogische gezinsbegeleiding

Praktisch pedagogische gezinsbegeleiding

Onder praktisch pedagogische gezinsbegeleiding valt eigenlijk alles wat te maken heeft met problemen met de opvoeding van kinderen. Ook de omgang met je kind is hierbij belangrijk. Wanneer je hier problemen mee ondervindt, kun je heel goed terecht bij bijvoorbeeld Prisma. Praktisch pedagogische gezinsbegeleiding richt zich veelal op gezinnen waarbij een kind een ontwikkelingsprobleem heeft. Ook wanneer je kind een beperking of psychiatrisch probleem heeft, kun je terecht voor PPG.

 

Ouders

Je zou misschien denken dat de kinderen hier een centrale rol in hebben, maar de opvoedkundige vaardigheden van de ouders worden juist versterkt. Gezinnen waarbij een of allebei de ouders een beperking hebben komen ook in aanmerking voor PPG. Wanneer de ouders hierbij hulp bij krijgen, vinden ze hun kracht terug in het gezin en wordt de opvoedingssituatie verbeterd. Op deze manier kan het gezin zelfstandig functioneren, en dit is precies wat bereikt moet worden.

baby-17342_640

Vaardigheden

Onder opvoedkundige competenties van de ouders worden verschillende vaardigheden verstaan. Een van deze vaardigheden is de regievoering in het gezin, de ouders moeten de regie in huis op de juiste manier kunnen voeren voor een fijne, maar toch opvoedkundig juiste sfeer in huis. Ook het probleemoplossend vermogen van de ouders is een belangrijke factor, ze moeten namelijk een probleem op een rustige en goede manier kunnen oplossen, zonder hierbij bijvoorbeeld in de stress te schieten. Communicatie is ook altijd erg belangrijk, bij PPG wordt dus ook de communicatie met het kind benadrukt. Verder is het toezicht houden op het kind ook een vaardigheid die aan bod komt. Wanneer je goede praktisch pedagogische gezinsbegeleiding hebt, wordt natuurlijk goed aangesloten bij de normen en waarden van het gezin. Zo maken de ouders de opvoedkundige vaardigheden ook veel makkelijker eigen. Er wordt gericht op alle betrokken gezinsleden, zodat het gezin na de tijdelijke begeleiding weer zo goed mogelijk kan functioneren.

Rate this post

Plaats een reactie