Home » Games » Patience, Pasjans of Solitaire

Patience, Pasjans of Solitaire

Patience, of Pasjans of Solitaire is allang niet meer het spel dat alleen je oma speelt aan de keukentafel met een stapel speelkaarten. Je moet moeite doen om nog een smart phone of tablet te vinden waar het spel niet als app op staat. Je hebt hoogstwaarschijnlijk zelf ook een versie op je mobiele telefoon. Het is dan ook een heel leuk spel om even snel te spelen terwijl je op de trein of bus wacht; niet te moeilijk, zo opgestart en je kunt het altijd even pauzeren om er straks weer bij terug te komen.

De naam Patience komt uit het Frans, wat ‘geduld’ betekent. En geduld moet je hebben als je Patience speelt; goed kijken en combineren zijn heel belangrijk om het spel met succes te kunnen afronden. In het Nederlands wordt Patience al gauw ‘Pasjans’, wat wel iets schattigs heeft als je het een ouwe van dagen hoort uitspreken.

Ook de naam Solitaire doet een Franse origine vermoeden. Solitaire laat zich vertalen als alleen. Wat een heel logische naam is als je bedenkt dat het het enige kaartspel is dat je alleen kunt spelen. Dit laatste feit maakt dat gedacht wordt dat het is uitgevonden door iemand die in ballingschap leefde. Als je alleen jezelf en een pak kaarten als gezelschap hebt, dan is een 1-persoonskaartspel natuurlijk zo bedacht. Over de geschiedenis van Patience is bekend dat Napoleon het spel al speelde terwijl hij in ballingschap verkeerde op St. Helena. Maar of hij het ook uitgevonden heeft is niet duidelijk.

Door de jaren heen zijn er legio variaties bedacht op het beroemde kaartspelletje, veel ervan vind je terug op onze patience website. Op deze website, die het ook prima doet op tablet of mobiel – handig voor onderweg – kun je naar hartenlust een kaartje leggen. Maar pas op, want het werkt een beetje verslavend.

Rate this post

Plaats een reactie