Waar we in het begin raar opkeken van de eerste auto die op stroom reed, is het nu bijna de normaalste zaak van de wereld. Het wordt steeds meer geïntegreerd. Elektrische auto’s zijn de toekomst en over een aantal jaar zie je bijna niks anders meer. Elektrische auto’s zijn natuurlijk beter voor het milieu en ze kunnen lange afstanden maken. Er zijn tevens auto’s die deels elektrisch rijden en deels op brandstof. We zijn er aan gewend dat er zo her en der een oplaadpunt staat voor een elektrische auto, maar toch staan er eigenlijk nog te weinig.
Elektrische oplaadpunten
Er staan in Nederland ongeveer 9.000 elektrische oplaadpunten. Bij de aanschaf van een elektrische auto krijg je er een oplaadpunt voor thuis bij. Hier heb je geen abonnement voor nodig. Wil jij je oplader echter in de stad parkeren dan heb je een pasje nodig om de laadpaal te ontgrendelen. Je auto heeft tijd nodig om op te laden en dat duurt minimaal vier uur. Het nadeel van een elektrische auto is dat je accu bijna leeg is en je in geen velden of wegen een laadpaal tegen komt. In de toekomst zullen er meerdere laadpalen komen en moet dat geen probleem meer vormen. Als je lekker een dagje naar de stad gaat merk je ook dat er steeds meer oplaadpunten zijn. Ga je lekker een dagje winkelen in Den Haag? Zet dan je auto in een parkeergarage in Den Haag, grote kans dat daar oplaadpunten aanwezig zijn.
Voor- en nadelen elektrisch rijden
Elektrisch rijden kent natuurlijk voor- en nadelen. We zetten ze beide voor je op een rijtje.
Voordelen:
- Belastingtechnisch aantrekkelijk: elektrisch rijden wordt natuurlijk gesteund vanuit de overheid en daarom ben je met een elektrische auto vrijgesteld van BPM. Je betaalt tevens geen accijns op stroom en dat scheelt jou ook weer.
- Milieuvriendelijk: een van de belangrijkste voordelen van het elektrisch rijden. Het is beter voor het milieu. Het stoot geen CO2 uit en dat voorkomt opwarming van de aarde.
- Stroom raakt niet op en fossiele brandstof wel: Op een gegeven moment raken de fossiele brandstoffen op en stroom kan opgewekt worden door duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens.
Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan, namelijk:
- De auto’s zijn erg duur: door de gigantisch dure batterij betaal je al snel twintigduizend euro voor een elektrische auto. Voor hetzelfde geld rijd je een aanzienlijk grotere auto die op brandstof rijdt.
- Vrees voor lege accu: je kunt niet met een jerrycan je auto bijvullen als je in de middle of nowhere langs de kant staat. Je bent afhankelijk van de oplaadpunten die er zijn.
- Lange laadtijd: tenzij je auto beschikt over een snellaadfunctie en je een snellaadpaal hebt gevonden, duurt het laden van je auto lang. Je bent er minimaal vier uur aan kwijt.
Het is aan jou om te bepalen of je gaat voor een auto die rijdt op brandstof of dat jij alvast in de toekomst investeert en gaat voor een elektrische auto. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je voor een combinatie gaat!