Home » Nieuws » Op planeet PSO J318.5-22 regent het gesmolten ijzer

Op planeet PSO J318.5-22 regent het gesmolten ijzer

Engelse wetenschappers die planeet PSO J318.5-22 onderzoeken hebben we iets heel bijzonders ontdekt: de wolken die deze donkere planeet bedekken bevatten gesmolten ijzer. Dat wil zeggen dat je niet op deze planeet wilt zijn op het moment dat het begint te regenen, behalve als je een bedrijf bent die gespecialiseerd is in metaal stansen. In dat geval heb je gratis grondstof.

 

Onderzoek

 

De wolken van planeet PSO J318.5-22 zijn zo heet, dat het ijzer in de lucht smelt. De temperatuur kan in de wolken oplopen tot ruim achthonderd graden Celsius! Overigens heeft de planeet meerdere lagen van deze wolken en bestaan ze naast ijzer ook uit stof. Deze bevindingen konden worden vastgesteld aan de hand van onderzoek met een telescoop. Met deze telescoop die zich bevind in Chili maakten de wetenschappers infrarood beelden van de planeet. Binnen vijf uur hadden ze honderden beelden verzamelt die ze vergeleken met hemellichamen die zich rondom planeet PSO J318.5-22 bevinden.

 

Jupiter

 

De wetenschappers schatten dat de planeet ongeveer 20 miljoen jaar oud is. PSO J318.5-22 bevindt zich ver van de aarde, ongeveer 75 lichtjaar. Gekeken naar de grootte van de planeet kun je hem vergelijken met Jupiter, een van de grootste planeten van ons zonnestelsel. Planeet PSO J318.5-22 is echter een stuk zwaarder in massa dan Jupiter.

 

Einzelgänger

 

Planeet PSO J318.5-22 is een eenzame planeet en heeft geen sterren. Om die reden kunnen de wetenschappers goed veranderingen zien op de planeet. Waarom de planeet alleen is en zich niet in een stelsel bevind is nog onduidelijk. Wetenschappers denken dat deze planeten uit hun stelsel zijn geraakt, maar de reden blijft nog een raadsel. Anderen denken dat eenzame planeten misschien een vorm zijn van mislukte sterren. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan en wellicht kan planeet PSO J318.5-22 hierin wat duidelijkheid scheppen. De technieken die de wetenschapers gebruikt hebben om planeet PSO J318.5-22 te onderzoeken worden nu gebruikt op koudere, wellicht bewoonbare planeten om hun weerspatronen in kaart te brengen.

Rate this post

Plaats een reactie